Header Pic Header Pic
Header Pic
 
Header Pic
Header Pic  PfeilHejmo arrow El gazeto ZELano arrow Esperantsko blago
Header Pic
Header Pic
Ĉefa menuo
Hejmo
Artikoloj
Manifesto
Babilejo
Fotoalbumo
Dosierujo
Libroservo
Retligiloj
Gastlibro
Kolofono
Serĉilo
Tema menuo
Pri Kroatio
Je hodiaŭa tago
Pri Zagrebo
Pri UZE
Aliĝilo al UZE
Statuto de UZE
Portalo de UZE
Gazeto de UZE
Malnovaj numeroj
El gazeto ZELano
Dokumenta Centro
Esperanto en Kroatio
Esperanto en la mondo
Diversaĵoj
Ensalutejo





Ĉu pasvorto perdita ?
Petojn registriĝi sendu al ni pere de Kontakto en la Ĉefa menuo!
Klaku ĉi tie por malregistriĝi
Kiu estas konektita?
Kiu estas en babilejo?

Momente neniu estas en babilejo

Uzanta menuo
Miaj uzantodatumoj
Enskribo de teksto
Enskribo de retligilo
Privataj mesaĝoj
Plej novaj artikoloj
Plej legataj artikoloj
Lastaj komentarioj

Esperantsko blago PDF Printi Retpoŝti
Verkita de Antun Šimunić   
14/07/2009

REPRESITA ARTIKOLO

ZEL-ano, veljača 1989., stranica 34

Kakva će biti sudbina esperantske knjiznice M. Gjivoja koju je želio darovati NSB-u u Zagrebu?

U svijetu već postoji oko 50 aktivnih esperantskih knjiznica, privatnih i javnih, koje u svora fondu imaju više od 2000 svezaka esperantske izvorne i prijevodne literature. Među najuredenije, u stručnom pogledu, ubrajaju se esperantske knjižnice u Lublinu (Poljska), u Chaux-de-Fondsu (Svicarska), u Kortrijku (Belgija), u Beču, Rotterdamu i Budimpešti. Te podatke preuzeli smo iz •Priručnika o esperantskim knjižnicama i muzejima« Marinka Gjivoja, poznatog zagrebačkog esperantista i publicista, koji je i sam stvorio jednu od največih privatnih esperantskih knjižnica u svijetu.

Medutim, sudbina te bogate Gjivojeve esperantske knjižničke baštine već gotovo sedam godina je neizvjesna Naime, Gjivojeva želja bila je da skupljeno esperantsko knjižničko blago poslije njegove smrti pripadne Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci u Zagrebu, naravno pod nekim osnovnim uvjetima. Gjivoje je umro 1982. godine, a njegova želja za donacijom nije do dana današnjega ispunjena. Zasto?

NSB u Zagrebu nije mogao ispuniti jedini uvjet donatora. ispravan i logičan, a to je da se postojeći esperantski knjižni i časopisni fond preuzme u cijelosti, kao specifična, samostalna zbirka, da dobije svoj životni prostor, i da se stručno priredi i osposobi za javno korištenje. Poznavajući neprilike u kojima se već desetljećima nalazi Nacionalna i sveučilična knjižnica, nemogućnost ispunjavanja tog elementarnog uvjeta može se razumjeti.

Malo je teže prihvatiti realnu procjenu da će vjerojatno još trebati proći barem pet godina da hrvatska kulturna javnost bude u prilici koristiti se esperantskom beletrističkom i stručnom literaturom. To nadalje znači da će više od 3000 vrijednih monografskih publikacija iz cijeloga svijeta, u posljednjih sto godina, i oko 400 kompletiranih naslova isto tako međunarodne periodike, po svoj prilici, biti i dalje upakirano u kartonske kutije i nedostupno za javnost.

Po našem već tradicionalnom običaju nitko ni u ovom slučaju nije kriv - ni izvršitelji donacije, obitelj Gjivoje, a niti Nacionalna i sveučilišna biblioteka.
- Nama je vrlo žao što se tom bogatom ostavštinom nitko ne može koristiti - kaže Štefanija Gjivoje, supruga pokojnog Marinka. - Ali, tko bi pametan dopustio da se ta riznica informacija nađe tamo u nekom mračnom i vlažnom podrumu.

Rješavanje toga problema ne smije trajati godinama. Vjerujemo, naime, da bi i sami esperantisti Hrvatske, pojedinci i Savez za esperanto Hrvatske, i financijski podržali projekt otvaranja knjižnice »Gjivoje«, u sklopu Nacionalne i sveučilišne biblioteke, kad bi dobili određenu garanciju za to.
    
Izvor: "Vjesnik", rubrika Kultura, utorak 13. prosinca 1988.

 

Aldonu komentarion


Sekurkodo
Refreŝigu

Posta >
Header Pic
left unten
Design by erfurt-live.de
right unten