Kakvi problemi čekaju vlasnike sukulenata: unaprijed upozoren je unaprijed naoružan

Sukulenti su najbolji izbor za one ljude koji bi htjeli unijeti dio divljeg svijeta u svoj dom, ali nisu nimalo željni petljanja sa sobnim biljkama.

Međutim, čak i takvi “zeleni kućni ljubimci” mogu zabrinuti svog vlasnika, pa je Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza, predložila da se utvrdi s kakvim se problemima njege mogu susresti oni koji uzgajaju sukulente.

Prvo, problemi mogu nastati zbog štetočina. Sukulente mogu napasti paukove grinje, štipavci, bijele mušice i lisne uši, au ranoj fazi i brašnarice.

Drugo, kao i sve druge biljke, sukulenti se mogu razboljeti. Zadržimo se na ovoj točki detaljnije.

Jedna od bolesti s kojom se teoretski možete susresti je verticilium. Spore ove zemljišne gljive mogu zaraziti biljke “iznutra”, zbog čega korijenski sustav umire, a zatim i nadzemni dio cvijeta.

Sukulenti
Fotografija: © Belnovosti

Osim toga, sukulenti su osjetljivi na trulež, koja dolazi u dvije vrste – rozeta ili trulež korijena. Čimbenici poput niske temperature i pretjeranog zalijevanja dovode do njegovog razvoja.

Još jedna pošast na koju biste trebali biti oprezni je fusarium ili suha trulež, koja utječe na korijenje, lišće i stabljiku. Ako ste uspjeli “otkriti” bolest na samom početku razvoja, fungicidi će vam pomoći.

I treće: ako primijetite da se stabljika vašeg sukulenta izdužila, to znači da doživljava akutni nedostatak svjetla. Obrezivanje i davanje cvijetu mjesec dana odmora – možda ćete na ovaj način moći riješiti problem.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki