Pasivno-agresivni sugovornik: 5 savjeta kako s njim komunicirati

Agresija se ne izražava samo u vici, prijekorima i optužbama. Može biti i pasivan.

To se može reći kada sugovornik obezvrjeđuje osjećaje, kada pokazuje nedoličan optimizam, kada se sarkastično šali. A vaš protivnik možda nikad ne štedi na kritici. Sve to razbjesni bilo koju osobu, prisili je da se brani, da se brani.

Da, ne smijete pokleknuti na provokacije, ali ne možete se otvoreno sukobiti s pasivnim agresorom. Kako se ne biste ozlijedili dok komunicirate s njim, morate se pridržavati određenih pravila.

Ne tražite razloge za takvo ponašanje

Pasivno-agresivno ponašanje ne pojavljuje se niotkuda, ali ne vrijedi se u njega upuštati.

I dalje se neće moći doznati pravo stanje stvari, jer će protivnik to skrivati, sve će prikazati kao da se ponaša prema situaciji. Pojedinac će samo trošiti svoju snagu i živce.

komunikacija
Fotografija: Pixabay

Ne pokazuj neprijateljstvo

To će samo isprovocirati agresora i natjerati ga da još više vježba svoju duhovitost. Kao rezultat toga, osoba neće postići svoj cilj, a situacija će se pogoršati.

Optužbe za odmazdu također neće biti primjerene, jer će im agresor uvijek imati što reći. Činjenica je da se pasivno-agresivna osoba ne može uvjeriti baš u ništa.

Obranite svoje granice

I to morate početi činiti na samom početku razgovora. Da, morat ćete se potruditi, prisiliti se na naprezanje.

Ali krajnji rezultat će se svakako isplatiti.

Tražite svoju krivnju

Važno je da osoba bude sigurna da sve radi ispravno, da sama ne tjera nikoga da zauzme obrambeni položaj.

Ako je primijećeno da je bilo napada, tada se trebate ispričati za njih i odbiti im pribjegavati u budućnosti. U ovom slučaju, razgovor će proći dobro.

Pasivna agresija nije povezana s osobom

Trebao bi zapamtiti ovo. Agresor nije ljut na sebe, već na ono što mu se događa u životu.

Takav sugovornik vjerojatno nije zadovoljan stanjem svojih stvari, sanja da ga promijeni, ali ne može. To je ono što ga tjera da se ponaša neprimjereno.

Ako gornji savjeti ne rade, ako njihova pomoć ne promijeni situaciju, trebate se obratiti stručnjaku. Sigurno je pojedinac već uvučen u situaciju, ne može se sam iz nje izvući, a pritom ga to razara iznutra.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki