Mamin dnevnik: Iskreno i osobno o dojenju




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Svaka buduća i sadašnja majka želi najbolje za svoje dijete, a “tradicionalno” najbolje počinje dojenjem. Obično se majčin izbor hoće li dijete dojiti donosi prije rođenja. Na njega često utječe odnos žene prema svom tijelu, njezina ideja o najvažnijoj ulozi koju će “igrati”, njezino emocionalno stanje, odnos oca, dvije riječi – sve!

Istina je, međutim, da je bebino gledište vrlo jednostavno – majčino mlijeko je ukusno i posebno “pripremljeno” prema njegovim potrebama. Osjećate se kao da imate osobnog kuhara koji neprestano vodi računa o zahtjevima vašeg tijela. Moramo priznati i da ovo intimno hranjenje bebe može biti previše obvezujuće i zamorno za majku, a nije isključeno ni da se tata osjeća beskorisno i nekako “isključeno” iz svakodnevnog života mališana.

Teško da itko može poreći da je dojenje duboko intiman čin davanja i dijeljenja svog tijela s drugom osobom – bebom. I može izgledati jednako zastrašujuće kao i ideja da netko iskorištava vaše tijelo bez vašeg dopuštenja. Nema razloga za brigu ako se tako osjećate. Vjerujte, sigurno niste jedini, a trenutno se mogu sjetiti barem 3 mame koje su sasvim svjesno odustale od ovog najprirodnijeg “rituala”.

Naravno, nije nimalo lako ni samoj sebi priznati da ne želiš dojiti. Ako odlučite s nekim podijeliti svoje emocije, dobro znate da bi velika većina ljudi oko vas bila užasnuta i skandalizirana. Nitko vam ne može diktirati kako se osjećati, koje odluke je “ispravno” donositi, kako raspolagati vlastitim tijelom. Ali budite sigurni u jedno – ovo nije odnos u koji se ulazi sa strahom i nevoljkošću. Beba koju ne Ne treba mi nervozna i depresivna majka, naprotiv!

Dudu, kao i dojku, možete dati u vrlo intimnom okruženju kada je ušuškan u vašem naručju i miriše vaš miris. Upravo ta atmosfera smirenosti i nježnosti puno je važnija od samog majčinog mlijeka ili njegovog sadržaja. Uostalom, živimo u 21. stoljeću i osim što svatko ima pravo na osobni izbor, postoji dovoljno alternativa da svom djetetu omogućite dobar start u život.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki