Kada nam tijelo postane poput mikrovalne pećnice i zašto je to tako opasno

Ljeto je, toplo je, a često su vani temperature toliko visoke da ih je teško podnijeti. Kao odgovor na toplinu, naša tijela proizvode kapljice znoja kako bi regulirale temperaturu i održale ravnotežu.

Pažnja! Znakovi upozorenja na toplinski udar

Znojenje je prirodni mehanizam hlađenja koji nam omogućuje odvođenje viška topline.

Međutim, kada se suočimo s ekstremnom vrućinom ili dugotrajnim izlaganjem suncu, ponekad se naše tijelo bori s tim, što dovodi do opasnog stanja poznatog kao sunčanica.

S njim naše tijelo postaje nešto poput mikrovalne pećnice.

Znojenje je sastavni dio termoregulacijskog sustava našeg tijela. Kada smo izloženi visokim temperaturama ili obavljamo tjelesnu aktivnost, centar za termoregulaciju mozga šalje signale žlijezdama znojnicama po cijelom tijelu.

Oni ispuštaju mješavinu vode, soli i drugih elemenata u tragovima na površinu kože. Ovo služi za hlađenje isparavanjem. Kada znoj dospije na površinu kože, on prolazi faznu promjenu iz tekućine u paru.

Što učiniti u slučaju toplinskog udara

Ispareni znoj odvodi višak topline, pomažući u održavanju unutarnje temperature tijela unutar sigurnih granica.

Nekoliko čimbenika može utjecati na količinu znoja koju naše tijelo proizvodi. Uz temperaturu okoline, vlažnost zraka i razinu tjelesne aktivnosti, individualni čimbenici kao što su dob, tjelesna spremnost i opće zdravstveno stanje također igraju ulogu.

Iako su neki ljudi prirodno skloni znojenju više od drugih, tjelesna reakcija na toplinu obično je prilagodljiva i neophodna za održavanje homeostaze.

Sunčanica, poznata i kao toplinski udar, ozbiljno je stanje koje nastaje kao posljedica dugotrajne izloženosti visokim temperaturama ili intenzivnog tjelesnog napora pri ekstremnoj vrućini.

Javlja se kada su tjelesni termoregulacijski mehanizmi preopterećeni i središnja tjelesna temperatura poraste do opasnih razina.

Tijekom sunčanice, mehanizmi hlađenja tijela, uključujući znojenje, ne uspijevaju učinkovito regulirati unutarnju temperaturu.

Prekomjerna toplina premašuje sposobnost tijela da je rasprši, što dovodi do kaskade fizioloških događaja. Kada središnja tjelesna temperatura poraste iznad 40°C ili više, vitalni organi počinju doživljavati nevolje.

Prof. Marchev naznačio je dane s bumom moždanih udara i dao savjete što učiniti ako dobijemo toplinski udar

Također može narušiti funkcioniranje kardiovaskularnog sustava, uzrokujući nepravilne otkucaje srca, nizak krvni tlak i oštećenje organa kao što su jetra, bubrezi i mišići.

Brza medicinska intervencija je kritična kada se sumnja na sunčanicu. Ako se ne liječi, stanje može brzo napredovati i postati opasno po život.

Hlađenje tijela tehnikama kao što su uranjanje u hladnu vodu, puhanje s ventilatorom i nanošenje ledenih obloga na ključna područja može pomoći u smanjenju ozbiljnosti stanja dok čekate medicinske stručnjake.

Kada je u pitanju sunčanica, uvijek je bolje spriječiti nego liječiti. Kako biste izbjegli ovo opasno stanje, važno je ostati hidriran, osobito po vrućem i vlažnom vremenu.

Nošenje široke odjeće svijetlih boja i korištenje kreme za sunčanje za zaštitu kože od izravnog izlaganja suncu također može pomoći.

Ograničavanje aktivnosti na otvorenom tijekom najtoplijih dijelova dana i pravljenje pauza na hladnim, sjenovitim mjestima može smanjiti rizik od pregrijavanja./ zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki