Temperature svjetskih oceana dosegle su rekordne razine

Temperature svjetskih oceana dosegle su rekordne razine

Akademici kažu da je 2018. godina bila rekordna po stupnju zagrijavanja oceana. Vrijednosti temperature dosegnule su razine koje prethodno nisu dosegnute.

Prema statistici, temperatura svjetskih oceana porasla je otprilike 388 puta između 2017. i 2018. godine.
Na dubini do dvije tisuće metara utvrđene su temperaturne vrijednosti Svjetskog oceana pomoću podataka iz različitih mjernih instrumenata koji određuju temperaturu i koncentraciju soli u vodi.

Istraživači kažu da je glavni razlog ove kataklizme ispuštanje stakleničkih plinova u atmosferu. Stvar je u tome što oceani apsorbiraju toplinu koja se nakupila u njima.

Ako temperatura Svjetskog oceana nastavi rasti, tada će se povećati i vlažnost zraka, a to je prepuno čestih kiša i oluja. Znanstvenici kažu i da će ovakva pojava dovesti do ubrzanog otapanja morskog leda, podizanja razine mora, a samim time i sve češćih poplava obale.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki