Glynis Johns, najpoznatija po ulozi majke Winifred Banks u “Mary Poppins”, umrla je u dobi od 100 godina, objavio je BBC News.

Britanska glumica, čija je karijera trajala više od 60 godina, umrla je u Los Angelesu u četvrtak, potvrdio je njezin menadžer.

Pojavila se u desecima filmova, a također je uspješna kazališna glumica.

Njezin menadžer, Mitch Klemm, rekao je u izjavi da je njezina smrt “mračan dan za Hollywood”. Johns je glumio s Julie Andrews u klasičnom Disneyevom mjuziklu iz 1964. Mary Poppins, koji je osvojio pet Oscara. “Svjetlo jako svijetli 100 godina.

Glynis se probijao kroz život inteligencijom, duhovitošću i ljubavlju prema performansima koji su utjecali na živote milijuna. Danas je crn dan za Hollywood. Ne samo da žalimo zbog smrti naše drage Glynis, već žalimo i kraj zlatne ere Hollywooda,” rekao je. Također je osvojila nagradu Tony 1973. za portret Desiree Armfeldt u brodvejskom mjuziklu Stephena Sondheima A Little Night Music u koju pjeva “Send In The Clowns”.

Sondheim je pjesmu napisala posebno za Johns, ali je izgubila ulogu od Elizabeth Taylor u filmskoj verziji iz 1977. Johns je rođena 5. listopada 1923. u Južnoj Africi, dok su njezini roditelji – glumci iz Walesa – tamo glumili. Njezina prva uloga na velikom platnu bila je 1948. godine kao sirena Miranda, a njezin nastup u komediji učinio ju je zvijezdom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kasnije je bila nominirana za Oscara za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu The Sundowners iz 1960. godine. Također se često pojavljivala na televiziji, uključujući Batmana, a glumila je i u komediji Glynis na američkoj televiziji 1963. godine.

Njezine posljednje glumačke uloge bile su u filmu Dok si spavao iz 1995., sa Sandrom Bullock u glavnoj ulozi, i filmu Superstar iz 1999., s Molly Shannon i Willom Ferrellom u glavnim ulogama. Povukla se u SAD i posljednje godine provela u domu za starije glumce u Hollywoodu, gdje je mirno umrla, rekao je njezin menadžer za BBC News. Glumica ima unuka Thomasa Forwooda koji živi u Parizu i troje praunučadi.

Bit će pokopana pokraj svog oca, glumca Mervyna Johnsa, u Britaniji.

Pratite najnovije vijesti uz BLITZ i na Telegramu. Pridružite se kanalu ovdje