Gdje stjenice “česte” i na koje se načine “neutraliziraju” – objašnjava prof. AUTH

Zabrinutost je uzrokovana ponovnoizgled stjenica u Parizu, ali dosadni insekti ne ‘svrbe’ samo Francuze, niti je problem što sad je došlo na red.

Pitanje je na kojim mjestima oni “frekventiraju” i na koji način ih se može “neutralizirati”.

“Hoteli su mjesto broj jedan gdje se netko suočava s problemima sa stjenicama, zbog kretanja ljudi”, primjećuje APE-MBE Apostolos Kapranas, asistent profesora entomologije na Odsjeku za poljoprivredu Sveučilišta Aristotel u Solunu.

Mjesta na kojima stjenice preferiraju, kako navodi profesor, su ” skrivena i mračna mjesta. Skloni su koncentrirati se na slojevau sofeu pukotine u zidovima, u pukotinama starih drvenih konstrukcija, u tepisima i prostirkama i tamo su relativno zaštićeni. Tamo ih je, uostalom, teško vidjeti jer se danju ne kreću i često je teško s njima se boriti sprejevima protiv insekticida.”

Nije slučajno, uostalom, to što je engleski izraz za bed bugs “stjenice”.

Koji su razlozi doveli do porasta stjenica?

Do porasta pojave dolazi u posljednjim desetljećima zbog odgovarajućeg porasta putovanja, korištenja starog namještaja i antikviteta, gdje ovi insekti žive, ali i otpornosti koju su razvili na insekticide.

Upitan ima li razloga za zabrinutost oko javno zdravstvoodgovara negativno, jer ne prenose bolesti poput komaraca. To ne znači da ne uzrokuju nelagodu i kožne bolesti.

Profesor ipak preporuča korištenje parni čistači uglavnom u slojeva i provođenje čišćenja od strane specijaliziranih ekipa hoteli. Preporuča putnicima da prilikom boravka u hotelima stave kofer na posebnoj stolici, dalje od madraca, kako bi se smanjila mogućnost prijenosa stjenica.

Kako se nositi s problemom

“Velika je rasprava o tome kako ih na neki način otjerati jer ih je jako teško iskorijeniti”, komentira i napominje da “ono što ne vole su definitivno ekstremne temperature, odnosno ekstremna vrućina i ekstremna hladnoća”.

Za rješavanje stjenica u kućama ističe da “ono što čovjek može učiniti je temeljito pomesti usisavačem koji će usmjeriti u različite pukotine u kući ako ih ima. Za madrace, drugi način je korištenje parnog čistača, nekoliko puta, posebno ako madrac ili poplun nije jako debeo, jer temperatura ubija jajašca i mlade ličinke koje mogu biti prisutne u madracu.” Za odjeću i podloge manjih dimenzija postoji mogućnost pranja u vrlo vrućoj vodi ili sušenja na relativno visokoj temperaturi u sušilici.

“Ako podignete madrac da pogledate ispod ili unutra, možda otvaranjem patentnog zatvarača možete vidjeti ima li kukaca ili raznih drugih dokaza da je tu bio živi organizam. Takvi elementi su crne mrlje ili neke promjene boje. To se može vidjeti pomnim proučavanjem madraca. Ako netko zna što gleda i malo bolje pogleda, može utvrditi prisutnost problema”, dodaje.

Što se tiče hotela i turističkog smještaja, naglašava da bi osoblje jedinice trebalo proći određenu obuku i provjeriti madrace kako bi što ranije mogli identificirati problem i na vrijeme pokrenuti potrebne radnje. Mobilizaciju je dobro imati čak i ako se kupac žali da ga je nešto žuljalo. Međutim, kako je problem veći u hotelima i ima mnogo kreveta, preporučuje se dezinfekcija u određenim vremenskim intervalima, od strane specijaliziranih radionica i tvrtki za dezinfekciju, što podrazumijeva relativno visoke troškove.

Savjet za putnike

Docentica entomologije na Odsjeku za poljoprivredu AUTH naglašava da se putnici trebaju pridržavati higijenskih pravila, staviti svoje kofere na poseban stolac i držati odjeću barem na udaljenosti od madraca, kako bi se izbjegla mogućnost da se popne na madrac. stjenicu u prtljazi i kroz nju se prevesti na neko drugo mjesto.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki