U jesen i zimu mnogi ljudi počinju osjećati nostalgiju za mirisnim zelenilom i biljem nevjerojatnog okusa i mirisa.
Zimi je izuzetno teško pronaći takve proizvode.
Zeleni prestaju biti toliko privlačni i ukusni da vas ne mogu ne rastužiti. Međutim, uvijek možete sami uzgajati začinsko bilje, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža.
Na što možete obratiti pozornost
Kopar s peršinom
Ovo je najpopularnije zelje koje ide uz gotovo svako jelo. Dobra vijest je da se biljke odlično osjećaju na prozorskoj dasci.
Prva žetva kopra može se ubrati nakon 1,5 mjeseca. Bolje je pripaziti na peršin: kada dosegne 10 centimetara, možete ga sigurno jesti.
Salata
Možete pokušati uzgojiti bilo koju vrstu salate na svojoj prozorskoj dasci. Vi samo trebate odabrati odgovarajući spremnik koji uzima u obzir specifičnosti biljke. Prednost se daje spremnicima kvadratnog oblika. U svježoj i organskoj salati moći ćete uživati za samo nekoliko tjedana.
Luk
Mnogi ljudi imaju ovu biljku na svojim prozorskim daskama, jer se mladi luk lako može svrstati u nezahtjevne kulture. Važno je zapamtiti da biljka ne samo da će vašu hranu učiniti šarenijom, već i zdravijom.
Druge opcije
Mnogi ljudi uzgajaju origano kod kuće. Važno je berbu obaviti prije cvatnje. Isto pravilo vrijedi za sve vrste bosiljka, koji također dobro raste kod kuće.
Kadulju možete uzgajati čak i na prozorskoj dasci. Biljka postaje najkorisnija tijekom cvatnje.