Pokrenuta kampanja protiv raka dojke “Ne zatvaraj oči pred njima”.

Ona je majka i supruga, ona je sestra, baka ili teta. Ona je tvoja prijateljica. Ona je 1 od 8 žena koje će ove godine saznati da ima rak dojke.

Informativna kampanja „Ne zatvaraj oči pred njima“ posvećena je Svjetskom mjesecu borbe protiv raka dojke i ima za cilj usmjeriti pozornost javnosti na ranu dijagnostiku i pravilno liječenje bolesti. Glavni fokus ovogodišnje kampanje je tema pravodobnih preventivnih pregleda i njihove važnosti za uspješno liječenje.

“Uvijek govorim svojim pacijenticama da postoje dvije vrste pregleda dojki: prvi je profilaktički i radi se kada žena nema simptoma ili tegoba. Cilj je otkriti rak dojke kada je još premalen da bi ga žena ili liječnik osjetili tijekom fizičkog pregleda. Dijagnostika se provodi kod pacijenata s tegobama u prsima. Prvo bi trebala biti samoinicijativa svake žene, redovito, da se ne zaboravi i ne odgodi”, komentirala je izv. prof. Veselka Stoinova, voditeljica Imaging Clinic-a u “Ajibadem City Clinic UMBAL Mladost”.

Suvremeni način života uzima danak i bilježi se pad starosti oboljelih od raka dojke. Znanstveno onkološko društvo preporuča da žene starije od 40 godina počnu s mamografskim pregledom svake dvije godine. Žene s obiteljskom poviješću i one koje su već liječene od raka dojke izložene su povećanom riziku. U tom slučaju trebaju posjetiti liječnika jednom godišnje. Posljednjih se godina rak dojke uočava i u sve ranijoj životnoj dobi, zbog čega je nužno da i mlađe žene, mlađe od 40 godina, barem jednom godišnje odlaze na preventivne preglede ultrazvukom.

“Prije smo govorili da kada osjetite kvržicu ili bol u dojci, vrijeme je da posjetite liječnika. To je istina, ali ako čekamo kvržicu, onda je rak možda već uznapredovao. Suvremene slikovne metode, digitalna mamografija i ultrazvuk, omogućuju uklanjanje raka prije nego što se osjeti, u ranoj fazi. Pacijentice trebaju biti proaktivne i ne čekati dok ne osjete simptome, već ih treba redovito pregledavati“, dodaje dr. Viktor Yordanov, specijalist „Slikovne dijagnostike“ sa profilom slikovne mamologije.

Rano otkrivanje također je izravno povezano s uspješnim liječenjem raka dojke. “U ranim fazama može se potpuno izliječiti, a u uznapredovalim fazama može doći u remisiju. Suvremenim terapijama, posebice biološkim, već godinama bilježimo remisije, pa čak iu četvrtom stadiju. Sada imamo priliku postići odličan učinak kod trostruko negativnog karcinoma – izuzetno složenog i teško liječivog oblika karcinoma mliječne žlijezde. Prvo se kombiniraju kemoterapija i imunoterapija, a tek nakon te terapije pristupa se kirurškom liječenju, nakon čega se još samo nekoliko mjeseci profilaktički provodi imunoterapija. Ovo je nova prilika, doslovno mjesecima, koja će promijeniti živote mnogih žena“, komentirao je prof. Asen Dudov, voditelj Klinike za medicinsku onkologiju u „Ajibadem City Clinic UMBAL Mladost“ i predsjednik Bugarskog onkološkog društva.

Slikovne studije koje se koriste za pregled dojke i pristupi liječenju mogu biti različiti i tu dolazi do kritičnog elementa – stručnosti, iskustva i sposobnosti klinike s tehnološkog gledišta. Sve to u cjelini trebalo bi omogućiti pacijentu najbolju dijagnozu i liječenje.

Povodom Svjetskog mjeseca borbe protiv raka dojke – listopada, “Ajibadem City Clinic UMBAL Mladost” nudi 15% popusta na sve slikovne pretrage dojki – standardnu ​​i 3D mamografiju, ultrazvučni pregled i nuklearnu magnetnu rezonancu mliječnih žlijezda. Pacijenti svoj pregled mogu zakazati na *5544, uz opciju Mladi.

Tijekom listopada na društvenim kanalima “Ajibadem City Clinic UMBAL Mladost” bit će objavljeni korisni članci, intervjui i video materijali vezani uz kampanju.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki