Roditeljski savjeti od Supernanny




Foto: iStock/Gulliver

Jo Frost je među najcjenjenijim stručnjacima za brigu o djeci u Velikoj Britaniji. Njezin show The Supernanny emitira se u više od 50 zemalja. Jedinstveni pristup i pravi smisao za humor Jo Frost osvojili su njezine milijune obožavatelja diljem svijeta, uključujući zvijezde poput Adele i Hugha Jackmana.

Joeova roditeljska metoda može se raščlaniti na 10 osnovnih pravila.

1. Pohvala i nagrada

Djeca uvijek moraju znati da ste sretni s njima. Ohrabrenje se može izraziti ne samo nagradama i darovima, već i jednostavnim riječima kao što su “dobar dječak/djevojčica”, “bravo” ili “ponosan na tebe”. Tjelesni osjećaji su djeci vrlo važni, stoga ih grlite što češće. Dobro ih je za njihova postignuća nagraditi zvjezdicama ili nekim drugim odlikovanjem. Možete ih objesiti na hladnjak ili na neko drugo mjesto kako bi ih djeca često vidjela.

2. Dosljednost

Vaša djeca trebaju znati da je “ne” zakon o kojem se neće raspravljati. Stoga bi granice koje postavite svojoj djeci trebali poštovati svi članovi obitelji, kao i oni koji često posjećuju vaš dom. Ako im nije dopušteno piti sok, gledati TV prije spavanja ili koristiti uređaje svojih roditelja, recite svima koji brinu o njima i zamolite ih da se pridržavaju tih pravila.

3. Redovno radno vrijeme

Vaša se djeca osjećaju sigurnije kada se određene stvari dogode u određeno doba dana. Stoga bi odrasli za njih trebali stvoriti režim i osigurati da ga se pridržavaju. Tako će mališani uvijek znati što i kada trebaju učiniti.

4. Postavite granice

Mnogi roditelji pogrešno vjeruju da njihova djeca trebaju sama znati što smiju, a što ne. To nije točno, jer mali članovi vaše obitelji još nemaju dovoljno znanja i iskustva da bez pomoći razlikuju dobro od lošeg. Posao roditelja je da im objasne i tako očite stvari kao što je da nije u redu svađati se, vrijeđati druge ljude ili ozljeđivati ​​živa bića.

5. Disciplina

Postavljanje granica rijetko je moguće bez disciplinskih mjera. Ako vaša djeca prekrše pravila koja ste im postavili, moraju znati posljedice. Takve kazne mogu varirati ovisno o tome koliko su se loše ponašali – od grđenja, do zabrane izlaska van ili oduzimanja omiljenih igračaka. Roditelji moraju shvatiti da je kazna radnja, a ne prijetnja, pa ako se vaše dijete loše ponaša, morate učiniti ono što je potrebno.

6. Upozorenja

Upozorenje omogućuje djeci da promijene svoju odluku ili ponašanje ako je pogrešno. Možete ih upozoriti na dva načina: lijepo i strogo. Ljubazna upozorenja su fraze poput “Požuri! Odlazimo, a ti još nisi obučen!” ili “Uskoro idemo na večeru. Vrijeme je da pospremimo igračke.” Stroga upozorenja treba koristiti samo kada su vaša djeca neposlušna. Ako je dijete neposlušno, prvo ga treba ukoriti, a ako se ništa ne promijeni, oštro ga primijetiti. Na primjer: “Ako ne prestaneš biti zločest, kaznit ću te.” A ako se vaše dijete nakon toga nastavi loše ponašati, morate poduzeti ozbiljnije mjere.

7. Pojasnite očekivanja

Djeca se ne rađaju s razumijevanjem što je dobro, a što loše i što se od njih očekuje. Roditelji bi im trebali jasno objasniti. Najbolje je ove univerzalne istine napisati na plakat i objesiti ga na zid u dječjoj sobi. Na njemu, primjerice, može biti napisano da dobra djeca uvijek održavaju svoju sobu čistom, pomažu starijima i ne svađaju se s roditeljima.

8. Samokontrola

Koliko god se vaše dijete loše ponašalo, uvijek ga trebate umiriti. Nemojte vrištati ili gubiti kontrolu. Neka vam glas bude miran, ali ozbiljan. Zadržavanjem samokontrole djetetu jasno dajete do znanja da će kršenje pravila biti kažnjeno, a to će se ponavljati svaki put kada se tako ponaša.

9. Odgovornost

Od najranije dobi vaša bi djeca trebala imati kućanske poslove koji postaju sve složeniji kako stare. Ipak, nemojte im davati zadatke koje teško mogu obaviti. Na primjer, petogodišnji dječak ne samo da može popraviti slomljenu igračku, već može lako obrisati prašinu s namještaja. Ohrabrite dijete da vam pomaže u kući i nagradite ga kada obavi svoj posao.

10. Vrijeme odmora

Odmor treba svima, čak i najmlađim članovima obitelji. Pokušajte svom djetetu ne otežati režim – previše aktivnosti i lekcija učinit će ga jadnim. Trebao bi imati određeno vrijeme u kojem može raditi samo ono što želi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki