Što učiniti ako se na kruški pojavi hrđa: smreku definitivno ne morate iskorijeniti

Mnogi ljetni stanovnici, na čijoj parceli kruške “koplje” snažno i glavno, ponekad, na svoj užas, otkrivaju strašne izrasline svijetlih boja na lišću – od žute do narančaste.

Ova bolest poznata je kao “hrđa na kruški”, a kako je rekla stručnjakinja mrežnog izdanja BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža Anastasia Kovrizhnykh, uzrokuje je gljivica.

Kako dolazi do infekcije hrđom?

Ova gljiva ima dva domaćina: smreku (glavnu) i krušku (srednju). Nakon što je prezimila na klekovini, u proljeće gljiva na granama biljke stvara žarko narančaste otekline u kojima sazrijevaju spore.

Nakon što sazriju, vjetar ih prenosi na velike udaljenosti i zarazi kruške, čije se prve “hrđave” pjege na lišću pojavljuju nakon cvatnje.

U jesen klijaju na poleđini lišća i zaraze kleku, stvarajući ciklus infekcije između dva usjeva. Imajte na umu: ni smreka ni kruška ne mogu se sami zaraziti.

Kruška
Fotografija: © Belnovosti

Kako liječiti hrđu

Što uraditi? Sve što vam preostaje je pratiti stanje biljaka i izbjegavati pogreške.

Mnogi vrtlari počeli su bijesno čupati smreke, ne samo svoje, već i one svojih susjeda, i to s dobrim razlogom – na kraju krajeva, hrđa na kruškama je, da tako kažem, neobavezna bolest.

Oba ova usjeva – kruška i smreka – lako mogu mirno koegzistirati.

Ako dođe do problema, morat ćete se obratiti fungicidima za pomoć. Prije cvatnje kruške dobro djeluje 3%-tna bordoška mješavina, a nakon cvatnje lijek “Agrolekar”.

Ranije je stručnjak objasnio zašto su sadnice odjednom polegle.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki