5 savjeta za ljetne stanovnike koji tek planiraju saditi šljive: bez njih žetva neće biti vidljiva

Šljiva se sa sigurnošću može nazvati jednom od najvažnijih usjeva koštičavog voća.

Uz sve to, šljiva je, prema riječima stručnjaka internetske publikacije BelNovosti, agronomske znanstvenice, krajobrazne dizajnerice Anastazije Kovrizhnykh, vrlo hirovita biljka koja ne oprašta pogreške u poljoprivrednoj tehnologiji.

Ali nemojte unaprijed očajavati: samo vjerujte da ništa nije nemoguće u uzgoju šljiva, pogotovo ako koristite savjete iz ovog članka.

1. Sorta šljive mora odgovarati vašem podneblju. Dakle, stanovnici sjeverne regije ne bi trebali ni sanjati o mađarskoj šljivi – samo su kanadske i ussuri šljive prikladne za njihovu klimu.

2. Odaberite pravo mjesto za sadnju. Šljiva neće rasti u nizinama, vlažnim mjestima, sjeni ili polusjeni, kao ni tamo gdje u proljeće stagnira hladan zrak.

Šljiva
Fotografija: © Belnovosti

3. Drenaža mora biti prisutna. Prije sadnje sadnice na dno sadne jame stavite kamenje, tucanik ili lomljenu ciglu.

4. Još jedna obavezna “stavka” je rezidba šljive, koju treba obaviti unatoč mišljenju nekih vrtlara koji smatraju da taj postupak može naškoditi koštićavom voću.

5. Preporuča se posaditi nekoliko stabala – različitih vrsta, ali s istim vremenom cvatnje.

Imajte na umu da su neke sorte šljive samooplodne, dok su druge samosterilne, pa svakako provjerite kod prodavača koja je šljiva pred vama.

Istina, čak i takve tipične samooplodne sorte kao što su “Anna Shpet” i “Vengerka” povećavaju broj jajnika u prisutnosti oprašivača koji rastu u blizini i cvjetaju.

Prethodno je stručnjak objasnio zašto rotkvice blijede u boji.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki