Kad ni za što na svijetu ne treba jesti jaja

Kokošja jaja jedan su od dobrih proizvoda s najviše hranjivih tvari. Ali jednako važan aspekt je visoka stopa apsorpcije njihovih vitamina i minerala u tijelu. Nutricionisti imaju konkretne preporuke kada i kako jesti jaja.

Američki znanstvenici naveli su najopasnije namirnice koje se masovno konzumiraju

Ipak, treba napomenuti da dok neki nutricionisti tvrde da možete pojesti tri jaja dnevno, drugi kažu da bi bilo idealno pojesti samo šest žumanjaka tjedno. Ili jednostavno pojedite bjelanjke.

Ipak, svi se slažu u jednom, ovaj proizvod nikako ne bi trebao biti na večernjem meniju.

Zašto su jaja korisna za ljudsko zdravlje?

Kokošja jaja su bogata vitaminima A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, D i E te mineralima poput kalcija, fosfora, magnezija, željeza, cinka, aminokiselinama koje ubrzavaju metabolizam te proteinima koje lako apsorbira tijelo . Također sadrže kolin i inozitol, hranjive tvari neophodne za dobar rad mozga.

Unatoč ovom bogatstvu nutrijenata korisnih za optimalno funkcioniranje organizma, stručnjaci preporučuju konzumaciju jaja u prilično ograničenim količinama. A navečer ih potpuno isključite.

Što se događa s našim tijelom redovitom konzumacijom ulja?

Hzašto se ne preporuča jesti jaja za večeru?

Žumanjak kokošjeg jajeta sadrži veliku količinu kolesterola, oko 280 miligrama. To je unatoč činjenici da je maksimalna dnevna doza 300 miligrama. S druge strane, bjelanjak sadrži puno proteina, a praktički nimalo kolesterola.

Stoga, ako ste ljubitelj jela od jaja, pokušajte barem povremeno konzumirati samo bjelanjke. Nije uzalud stručnjaci preporučuju ograničavanje konzumacije žumanjaka na šest na tjedan.

Valja napomenuti da se razina “lošeg” kolesterola u krvi ne mijenja nakon konzumiranja jaja, pod uvjetom da su pripremljena na određeni način. Odnosno, ne pržene na maslacu, već kuhane ili poširane, ili u obliku omleta, kuhane na pari ili u pećnici.

Povišene razine kolesterola nisu jedini frustrirajući aspekt jedenja jaja. U pravilu je proteinska hrana teško probavljiva.

To će se dogoditi ako odjednom pojedemo 30 kuhanih jaja

Noću se proces probave usporava i to je glavni razlog zašto ne možete jesti ovaj proizvod za večeru. U suprotnom, možete dobiti gastroezofagealni refluks i nadutost.

Međutim, ako je između zadnjeg obroka i odlaska na spavanje prošlo najmanje tri sata, za večeru možete pojesti kuhano ili dimljeno jaje.

Nakon što saznate zašto ne biste trebali jesti jaja navečer, zapamtite sljedeće pravilo: nikada ih ne kombinirajte s teškom junk hranom.

Izbjegavajte kombiniranje kajgane sa slaninom ili sirom. Uostalom, takva jela sa sobom nose i višak kilograma i visoku razinu kolesterola./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki