10 dobrih razloga za zagrljaj




Foto: iStock/Gulliver

Ispostavilo se da grljenje ne samo da čini da se osjećamo dobro, već ima mnogo pozitivnih učinaka na naš um i tijelo. Ovaj fenomen odavno su proučavali i dokazali stručnjaci. Danas ćemo vas podsjetiti zašto je dobro češće se grliti.

Grljenje jača naš imunološki sustav

Zagrljaji koji traju 20 sekundi ili više imaju terapeutski učinak koji pozitivno utječe na naše tijelo i pomaže nam u borbi protiv bolesti.

Tjera nas da manje razmišljamo o hrani kako bismo ostali u formi

Zagrljaji izražavaju podršku i empatiju. Čini da se osjećamo voljeno i pomaže nam potisnuti želju da ispunimo emocionalnu prazninu ukusnom, ali nezdravom hranom.

Usporava proces starenja

Smanjenjem razine stresa i borbom protiv upala, grljenje uzrokuje usporavanje prirodnih mehanizama starenja našeg tijela.

Pomaže nam da ostanemo agilni i povećava našu vitalnost

Grljenje nam popravlja raspoloženje i pomaže nam da napunimo baterije za užurbanu svakodnevicu.

Pomaže nam prebroditi teška vremena

Nabijeni pozitivnom energijom, naše tijelo i um sigurno mogu prevladati sve poteškoće te će pronaći način da se nose i s najtežim situacijama.

To nas čini sretnijima

Zagrljaji potiču naše tijelo da aktivira hormon sreće oksitocin, koji nas ispunjava osjećajem radosti i pomaže u jačanju emocionalne povezanosti između partnera ili članova obitelji.

Pomaže nam u borbi protiv depresije

Grljenje ne samo da smanjuje sintezu hormona stresa kortizola, već i povećava otpuštanje serotonina koji je povezan s dobrim raspoloženjem i osjećajem sreće. Sve to služi za smirenje živčanog sustava i poboljšanje cjelokupnog emocionalnog stanja.

Djeluje umirujuće na naš živčani sustav

Zagrljaj djeluje umirujuće i na naše srce i živčani sustav.

Poboljšava naše samopoštovanje

Grleći nas osjećate se sigurno. Biti manje podložan strahovima i nesigurnostima. Ta je reakcija dio naših instinkata – pomaže nam na podsvjesnoj razini, pružajući nam podršku u teškim životnim trenucima.

Pomaže nam izraziti stvari koje se ne mogu opisati riječima

Zagrljaj je univerzalan način izražavanja brige, ljubavi i podrške ljudima koje volite, bez obzira kojim jezikom govorite.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki