Blagdanski slatkiši: Kalorije i korisni savjeti da ne pretjerate

Najljepši blagdan u godini službeno je tu i svima nam je potrebniji stjecajem okolnosti. Tako ćemo i ovog Božića napraviti najukusnije slastice, kako bismo svoj dom i svoja srca ispunili mirisima, bojama i okusima.

Za Božić slatkiši imaju svoje. Melomakarona, kourabiedes dvojnici, i svakakva jela dominiraju u našoj kući i “testiraju” naše otpore.

Sve vrste slatkiša imaju puno kalorija i dobro ih je ne uskraćivati, pogotovo u blagdanskim danima. Ali kako ih možemo konzumirati bez straha?

Ne započinjite odmor slatkim jer šećer stvara ovisnost i stalno ćete žudjeti za slatkim. Radije slan doručak.

Ne zamjenjujte obroke slatkišima, čak i ako slatkiši imaju manje kalorija od obroka. To su kalorije različite kvalitete.

Konzumirajte slatkiše neko vrijeme nakon jela, a ne odmah nakon toga. Na taj način ćete svom tijelu dati priliku da se riješi kalorija iz prethodnog obroka.

Dajte temelj količini tako što ćete pokušati pojesti samo jedan slatkiš po svom ukusu dnevno.

Pravite slastice u malim količinama, tako nećete imati viška i neće biti napasti u vašem domu.

Razumljivo je da slatkišima ne možete odoljeti, ali bi li bilo bolje od fokusiranja samo na kalorije imati na umu njihovu hranjivu vrijednost i što svaki od njih nudi organizmu?

Pa analizirajmo neke od najpoznatijih tradicionalnih slastica koje svake godine krase naš božićni stol.

Svi duboko u sebi znamo da nas medeni makaroni i kourabiedi mame svake godine u ovo doba.

Kolačići

Tradicionalni božićni slatkiš, kurabies, zbog pripreme s maslacem ima puno kalorija i dosta masnoća, posebice zasićenih. Stoga se smatraju štetnima za kardiovaskularni sustav i njihova konzumacija treba biti umjerena. Međutim, bademi koje sadrže izvrstan su izvor antioksidansa vitamina E i magnezija, dobar su izvor proteina i vlakana, a također nude kalij, kalcij, fosfor, željezo i višestruko nezasićene masne kiseline.

1 korabica od 40 g. sadrži oko 240 kalorija i 9,2 g. mast

Na tržištu ćete pronaći mnogo kurabija u različitim veličinama i s mnogo varijacija. Radije birajte one manje, kako biste uštedjeli masnoće i kalorije, a želite li nešto dijetnije, birajte one od ulja i tahinija. Ne zaboravite da kourabiedes izdrži tri tjedna izvan hladnjaka, stoga ih nemojte žuriti pojesti.

Melomakarona

Medeni makaroni su zdraviji u usporedbi s courabiesima jer se rade od maslinovog ulja, a ne od maslaca. Tijesto za medenjake je vrlo jednostavno. Pravi se od brašna, ulja, šećera i soka od naranče. Sirupiraju se medom i posipaju orasima, cimetom i klinčićima. Nude mononezasićene lipide kao i višestruko nezasićene masne kiseline te na taj način reguliraju lipidni profil tijela, štiteći nas od stvaranja ateromatoznih plakova. Ne zaboravite da je med bogat izvor vitamina, kalija, kalcija i antioksidativnih komponenti, neophodnih za dobro zdravlje tijela. Konačno, sadrže manje zasićenih masti koje su korisne za naš kardiovaskularni sustav.

Melomacaroni možda imaju više kalorija nego courabie, ali su puno hranjiviji.

1 medeni makaron od 40g. sadrži oko 200 kalorija i 8,4 g. mast.

Ali nisu samo melomakaroni i kourabiedes…

susjedna vrata

Dvostruki imaju gotovo 50% manje masti. Ako je za njihovu pripremu zapravo korišteno maslinovo ulje, a ne ulje sjemenki, tada ćete organizam ojačati mononezasićenim masnim kiselinama. Istovremeno, med i cimet djeluju antiseptički i protuupalno, dok sezam i orasi, koji se često koriste kao ukras u dipleima, zbog polinezasićenih masnih kiselina koje sadrže, djeluju zaštitnički na kardiovaskularni sustav. To je u biti prhko tijesto od brašna i jaja.

Ne smatra se “zabranjenim” desertom, sve dok se prži u maslinovom ulju, a ne u ulju od sjemenki

1 strana (45 g) ima 170 kalorija i 4,5 masnoće 4,5 g.

Prtljažnik s čokoladom ili kestenom

Čokoladni balvan okarakteriziran je kao kalorijska “bomba” zbog velikog broja masnoća koje sadrži. Tijelo ima sastojke paste, naime biskvit, kremu i orašaste plodove, ali drugačijeg izgleda. Razlog zbog kojeg toliko deblja je njegova zasićena masnoća.

1 komad (100 g) sadrži 430 kalorija i 32 g masti. Deblo kestena sadrži manje kalorija, a smatra se zdravim jer sadrži elemente u tragovima i biljna vlakna iz kestena. No, riječ je o visokokaloričnom slatkišu s puno masnoće i treba ga konzumirati umjereno.

1 komad (100 g) ima 370 kalorija i 19 g masti.

Kraljevska pita

To je slatkiš koji nijedan dom ne propušta u novogodišnjoj noći.

Preferirajte onu s dizanim tijestom jer se ostale kraljevske pite, bilo da izgledaju kao lepinja ili kolač, prave s puno maslaca ili margarina i s puno jaja.

Kraljevska pita u stilu kolača radi se s puno maslaca i puno jaja, pa je zbog toga kalorična s puno masnoća, uglavnom zasićenih.

1 komad torte tipa king cake (100 g.) ima 350 kalorija i 20 g. mast.

S druge strane, Kraljevska pita od lepinja smatra se boljim izborom jer je za njenu pripremu potrebno 50% manje maslaca, a sadrži mnogo začinskog bilja (machele, mastiku i anis) koje također ima antioksidativno djelovanje.

1 komad kraljevske pite u stilu tsoureki (80 g) ima 255 kalorija i 7,5 g masti.

Blagdani nisu dani za uskraćivanje. Uživajte sa svojom obitelji, uživajte u okusima, bojama i mirisima i poželite da svima bude dobro i da sljedeće godine slavimo svi zajedno, a da nikoga ne propustite.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki