Kad se pojavi problem u braku, čiji je to problem?




Foto: iStock/Gulliver

Mnogi svećenici i redovnici obavljaju ceremonije vjenčanja, iako sami žive u celibatu. I ja sam u svoje vrijeme vodio dosta svadbenih ceremonija. Čak sam se jednom udala za slavni par i njihova se fotografija pojavila u malezijskom izdanju časopisa Hello.

Tijekom obreda, zamoljen sam da romantično naivnom paru dam neki mudar savjet. Ovo radim iz sebičnosti, ne želim da me oni za koje sam se tek udala kasnije gnjave svojim bračnim problemima. Pa im na obredu kažem “tajnu” sretnog braka i oni me ostave na miru. Ja sam sretan. Zadovoljni su. Svi pobjeđujemo!

Dakle, koja je “tajna” sretnog braka?

U pogodnom trenutku, obično nakon razmjene prstenja, pogledam mladenku u oči i kažem joj:

– Vi ste već udana žena. Od ovog trenutka ne biste trebali razmišljati o sebi.

Ona odmah kimne i sretno se nasmiješi.

Zatim pogledam mladoženju i kažem.

– Sada ste oženjen čovjek. Ne morate više misliti ni na sebe.

Ne znam zašto, ali muškarac gotovo uvijek zastane nekoliko sekundi prije nego što kaže da.

Dok ga i dalje gledam, dodajem:

– I od sada više nikada ne smiješ misliti na svoju ženu.

Zatim se brzo okrenem mladoj i kažem:

– I ne moraš od sada misliti na svog muža.

Volim vidjeti zbunjeni izraz na licima mladih. Ne morate čitati misli da biste znali što misle: “O čemu taj ludi redovnik priča?”

Zbunjenost je vrlo učinkovit alat za učenje. Dok su ljudi usredotočeni na rješavanje zagonetke, možete ih naučiti odgovoru i oni će ga poslušati.

– Kad se vjenčaš – objašnjavam – ne treba misliti na sebe, inače nećeš ništa pridonijeti braku. Također, kada ste u braku, ne biste trebali uvijek razmišljati o svom partneru – inače ćete samo davati i davati i davati dok vam ništa ne ostane. Umjesto toga, kada se vjenčate, trebali biste misliti samo na “nas”. U braku ste zajedno.

U tom trenutku njih dvoje se pogledaju i nasmiješe. Odmah im postaje jasno. U braku smo važni “mi”, a ne ja, on ili ona.

Kako bih bio siguran da su shvatili “tajnu”, pitam ih:

– Kad se pojavi problem u vašem braku, čiji je to problem?

– Naši – odgovaraju uglas.

– Vrlo dobro! – kažem uz veliki osmijeh.

Kada se pojavi problem u vezi i mislite da je problem vašeg partnera, to neće doprinijeti njegovom rješavanju. Ako mislite da ste vi problem, propuštate pola rješenja. Ali ako svaku poteškoću prihvatite kao “vaš” problem, zajedno ćete pronaći rješenja. To čini brak bogatim i sretnim.

Iz “Licence za sreću”, Ajahn Brahm

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki