Oni liječe Alzheimerovu bolest kod miševa zvukom od 40 herca

Znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology uspjeli su pomoću svjetla i zvuka očistiti mozgove miševa od štetnih proteina koji uzrokuju Alzheimerovu bolest kod ljudi, objavio je Science Alert.

Utvrđeno je da se niskim šumom i uz pomoć stroboskopa – uređaja koji proizvode brzo ponavljajuće svjetlosne impulse (ima ih iu diskotekama) mogu generirati moždani gama valovi. Upravo su ti valovi oštećeni kod neurodegenerativnih bolesti.

U okviru pokusa, nova metoda s blještavim svjetlom i zvukom s određenom valnom frekvencijom omogućila je smanjenje nakupljanja štetnih proteina u mozgu pokusnih životinja. Tako su se kognitivne funkcije poboljšale kod miševa oboljelih od bolesti koja je slična Alzheimerovoj bolesti kod ljudi.

Neočiti simptomi da razvijate Alzheimerovu bolest

Vizualna stimulacija sastojala se od 40 svjetlosnih bljeskova u sekundi, a slušna stimulacija sastojala se od zvuka frekvencije 40 herca. Ovom stimulacijom uočene su promjene u hipokampusu i prefrontalnom korteksu, kao i smanjenje senilnih plakova koje stvaraju protein TAU i amiloidi.

Vjeruje se da ti spojevi imaju ključnu ulogu u razvoju neurodegenerativnih procesa u mozgu.

Nakupljanje plaka ometa sinapse – veze između živčanih stanica – i dovodi do postupnog gubitka kognitivne funkcije. Od Alzheimerove bolesti u svijetu boluje 26 milijuna ljudi, a očekuje se da će se do 2050. godine njihov broj učetverostručiti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki