Svaki iskusni ljetni stanovnik zna da strvina, odnosno oni plodovi koji su pali sa stabla na zemlju, nisu prikladni za skladištenje.
Međutim, za početnike u vrtlarstvu takav “otpad” može izgledati kontroverzno: zašto bi pale jabuke i kruške trebale biti bačene ili reciklirane?
Cijela poanta je, prvo, da su plodovi imali svoje razloge za padanje sa stabla, a najčešće su to bile bolesti.
Ali čak i ako su ih na takvo “ponašanje” gurnuli kiša i vjetar, padajući na tlo, na sebe su “prikačili” razne spore gljivičnih bolesti, a ovo je druga stvar.
Zbog zaraze koja se dogodila, čak i oni plodovi koji izgledaju prilično naočit će uskoro početi truliti.
Dakle, plodove koji imaju “pristojan” izgled treba koristiti za pripremu pekmeza, pekmeza ili kompota.
U konačnici, možete ih jesti sirove.
Ali pošaljite na skladištenje samo one plodove koji su pažljivo uklonjeni sa stabla i nemaju oštećenja.