Zašto se mlada ne smije vidjeti prije vjenčanja i ostala svadbena praznovjerja




Foto: iStock/Gulliver

Ne postoji događaj za koji je vezano toliko praznovjerja i bakinih devetki kao za vjenčanje. Neke od njih sigurno ste čuli tijekom godina, ili barem otkako ste se zaručili. Uz toliko svadbenih tradicija i praznovjerja, čak i najbezbrižnija mladenka može se osjećati ugušeno – pogotovo ako mrzi plavu boju. Istražili smo podrijetlo nekih od najčešćih vjerovanja kako bismo došli do dna svega. Čitajte dalje i odlučite sami želite li izazvati zle duhove ili pokušati izvući malo više sreće. U svakom slučaju, moći ćete odoljeti onima koji vas tjeraju da nosite veo ili bacate buket.

1. Nešto staro, nešto novo, nešto posuđeno, nešto plavo: Ovo proizlazi iz starog engleskog stiha koji završava s “and a sixpence in the shoe.” “Nešto staro” simbolizira mladenkin prethodni život i njezinu obitelj, koju ona “vodi” sa sobom u brak. „Nešto novo“ simbolizira budućnost – novi život koji će mladenka i mladoženja zajedno stvoriti. “Nešto posuđeno” simbolizira sreću – na dan vjenčanja mlada bi trebala nositi nešto što je posuđeno od sretno udane prijateljice ili rodbine, u nadi da će imati jednako sretan brak. “Nešto plavo” dolazi od običaja židovskih nevjesta da nose plave vrpce u kosi kako bi pokazale ljubav i odanost svojim muževima. Šest penija u cipeli trebalo bi mladenki donijeti sreću za cijeli život.

2. Nošenje vela: Postoje dvije vrlo različite verzije podrijetla ove tradicije. Prva potječe iz starog Rima i kaže da će mladenku koja ne nosi veo mučiti zli duhovi ljubomorni na njezinu sreću – veo ju je trebao zaštititi od njih. Druga verzija nije toliko dramatična i povezana je s vjerovanjem da se mlada ne smije vidjeti prije vjenčanja.

3. Bijela haljina: Ova tradicija datira još iz viktorijanskog doba i strogog stava prema moralu, kada je svaka boja imala svoje značenje, a bijela simbolizirala čistoću. Bijelu vjenčanicu popularizirala je sama kraljica Viktorija i zahvaljujući njoj bijela je do danas najpoželjnija boja za vjenčanicu.

4. Ne viđati se prije vjenčanja: To ima veze s činjenicom da su se nekad brakovi dogovarali između obitelji mladenke i mladoženje, a da ih nitko nije pitao za mišljenje. Zapravo, vidjeli su se samo na vjenčanju. Mladoženja nije smio vidjeti mladu do zadnjeg trenutka, kako nešto ne bi pošlo po zlu u slučaju da mu se ne svidi. Dok ona podigne svoj veo (evo drugog razloga za veo), prekasno je za bijeg.

5. Noževi se ne poklanjaju: Smatra se da noževi donose nesreću, jer simboliziraju prekinutu, “presječenu” vezu. Ali ako stvarno želite taj fantastičan set noževa u svojoj kuhinji ili ne želite uvrijediti osobu koja vam ih je dala, dajte joj sitni novčić. Na taj način, tehnički, plaćate za njih i oni više nisu dar, tako da ne donose nesreću.

6. Djeveruše u odgovarajućim haljinama: Srećom po vas, djeveruše su ovih dana međusobno iste. Ali u stara vremena, bili su isti kao nevjesta. To se radilo kako bi se prevario netko – opet zli duhovi, stari ljubavnici, zlonamjerni rođaci – tko je protiv braka i pokušao bi učiniti nešto mladoj. Teško je pogoditi nekoga ako svi oko njega izgledaju kao oni. Isto je vrijedilo i za mladoženju – bio je odjeven isto kao i kumovi.

7. Kiša na vjenčanju – sreća: Kiša simbolizira pročišćenje i nove početke, pa se vjeruje da ako kiša pada na vjenčanju, donosi sreću. To također objašnjava zašto je tradicionalna sezona vjenčanja u proljeće i ljeto kada je sve u punom cvatu (a nadamo se da će uskoro i mladenka).

8. Bacanje riže: Još jedan simbol plodnosti. Preko mladenaca se tradicionalno baca riža, koja simbolizira sjeme njihove budućnosti da proklija i “donese plod”. Danas se može bacati svašta – od riže do ružinih latica ili brokata, ali simbolika ostaje ista – prijatelji vam žele dug, sretan i plodan život.

9. Plakanje na vjenčanju: Kupite vodootpornu maskaru i pustite suze da slobodno teku, jer suze na vjenčanju znače da nećete plakati u braku. Naravno, svaka udana žena će vam reći da je ovo predobro da bi bilo istinito. No, mnoge mladenke ovo shvaćaju kao dobar znak – stoga uzmite maramicu i neka vaše suze od sada budu samo od sreće.

10. Prenošenje mlade preko praga: Ovo je još jedan način zaštite nevjeste od zlih duhova koji žive ispod pragova. Ženska stopala smatrala su se posebno ranjivim mjestom. Također, nitko ne želi da se mlada spotakne jer i to donosi nesreću. Dakle, postoji samo jedno rješenje – mladoženja bi je trebao nositi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki