Što se zapravo događa kada pomiješate alkohol i kofein

Možda se sjećate svih onih kontroverzi oko Four Loko, linije pića iza onih zloglasnih alkoholnih pića s kofeinom koja su izazvala ludilo. Svi su pokušavali biti jako pijani, ali i prkosno, vrlo budni. Ubrzo su se pojavila izvješća o alarmantnim hospitalizacijama navodno povezanim s proizvodima, osobito među maloljetnim tinejdžerima koji su ih pili u opasnim količinama.

Godine 2010. Uprava za hranu i lijekove (FDA) izdala je upozorenja matičnoj tvrtki Four Loko i tvrtkama koje prodaju slične proizvode, objašnjavajući da agencija nikada nije sankcionirala mješavinu alkohola i kofeina u njihovim pićima. Prodaja ovih proizvoda je obustavljena

Unatoč tome, kombinacija alkohola i kofeina i dalje je moćna. Zapravo, jedna od tri mlade odrasle osobe ispitane 2015. popila je barem jedno miješano piće koje sadrži alkohol i kofein u prethodnoj godini, prema istraživanju Nacionalnog instituta za zlouporabu droga na 4000 osoba u dobi od 19 do 28 godina. Dakle, što se zapravo događa s umom i tijelom kada pomiješate alkohol i kofein?

Stručnjaci znaju da kemikalija koja se zove adenozin ima puno veze s tim.

Adenozin se nakuplja u mozgu tijekom dana, djelujući na središnji živčani sustav i pomažući u regulaciji budnosti i pospanosti, kaže istraživač alkohola dr. Brandon Fritz, postdoktorand na odjelu za psihijatriju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Indiana koji proučava neurobihevioralne učinke alkohola, kaže ona za SELF. “Kada dođe do visokih razina, to je faktor koji vas čini pospanim”, objašnjava.

Kofein, stimulans središnjeg živčanog sustava, učinkovito otklanja pospanost potiskujući porast razine adenozina. “Kofein povećava vašu (energiju) blokiranjem adenozinskih receptora u vašem mozgu, zaustavljajući taj signal pospanosti i uzbuđujući vas”, kaže Fritz. Kofein također utječe na druge dijelove vašeg tijela, poput srca. Nuspojave kofeina mogu uključivati ​​ubrzan rad srca, povišeni krvni tlak, drhtavicu, vrtoglavicu i tjeskobu, prema US National Library of Medicine.

Vjerojatnost da ćete doživjeti ove simptome ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući koliko ste osjetljivi na kofein i koliko pijete. Zato USDA-ove smjernice o prehrani postavljaju gornju zdravu granicu za dnevni unos kofeina na oko 400 miligrama dnevno, ili oko tri do pet šalica kave.

Kao depresor središnjeg živčanog sustava, alkohol ima sasvim drugačiji učinak na nas od kofeina. Prvo, uzrokuje nakupljanje više adenozina u sustavu, objašnjava Fritz, pa biste se zato mogli osjećati pospano nakon nekoliko pića. Konzumiranje alkohola također može usporiti vrijeme vaše reakcije, ravnotežu i fine motoričke sposobnosti te može narušiti našu spoznaju na način koji uzrokuje lošu prosudbu, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Poput kofeina, alkohol je povezan s privremenim povećanjem broja otkucaja srca i krvnog tlaka. To znači da pijenje oboje zajedno može izazvati dodatne probleme za kardiovaskularni sustav. Kada konzumirate i alkohol i kofein, zajednički učinak na vaše srce može biti onakav kakav biste očekivali od njih dvoje: broj otkucaja srca i krvni tlak mogli bi se povećati više kada konzumirate oboje nego kada pijete samo jedno ili drugo, ovisno o količina koju konzumirate.

Ali to ne znači da miješanje kofeina i alkohola ima dvostruko jače učinke na srce nego konzumiranje jednog i drugog pojedinačno. Ako pijete dovoljno alkohola ili kofeina i već imate negativne učinke na svoje srce, dodavanje još jednog može samo pogoršati situaciju. U konačnici, istraživanje o tome kako ova kombinacija utječe na srce donekle je mješovito i ograničeno, kaže Fritz. “Nedostatak znanja tamo govori za povećani oprez”, kaže on. Osim toga, “nisu poznati dugoročni učinci kombinacije na zdravlje srca”.

Dakle, znanstveni žiri još uvijek ne odlučuje koliko miješanje alkohola i kofeina može biti opasno za srce. No kad je riječ o mozgu, stručnjaci kažu da ako kombinirate alkohol i kofein, potonji u biti “poništava” neke od učinaka prvog. Ovo možda zvuči dobro, ali zapravo može biti opasno.

Stručnjaci imaju nekoliko teorija o tome zašto bi miješanje kofeina s alkoholom moglo biti opasnije od samog alkohola, počevši od jednostavne činjenice da dulje ostajanje budno znači da ćete vjerojatno piti više i kasnije ostati vani.

To u osnovi znači da biste mogli imati više vremena za rješavanje problema. Stoga znamo da je kombiniranje alkohola s energetskim pićima i drugim pićima s kofeinom nepredvidivo.

theissue.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki