Ispostavilo se da ako žetvu mrkve požnjete na vrijeme, možete je povećati za 50%!
Stvar je u tome što se, prema izračunima, najveći porast korijenskih usjeva događa u razdoblju od prvih dana rujna do 20.-25. dana ovog mjeseca.
U ovom se trenutku masa korijenskih usjeva povećava za pola.
Mrkva prestaje rasti u jesen, kada se termometar spusti na 4-6 stupnjeva s predznakom plus.
To je razlog zašto ovo narančasto i hrskavo povrće treba brati krajem rujna ili početkom listopada, ovisno o vremenskim prilikama.
Nakon što mrkva napusti svoju “kuću” za gnijezdo i pojavi se na površini zemlje, ne zaboravite podrezati vrhove, ostavljajući peteljke veličine otprilike 1 cm.
Ako ostavite ovaj dio biljke netaknut, mrkva će uskoro početi venuti i, kao rezultat toga, od elastične postati mlohava.
To je zbog činjenice da lišće mrkve velikom brzinom isparava vlagu, koja se, između ostalog, uzima iz korjenastog povrća.