Tajna majčinog mlijeka




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Biolozi s Instituta za fiziologiju Sveučilišta u Zürichu objavili su rad u kojem su otkrili da je majčino mlijeko vjerojatno jedno od najsloženijih sastava među svim sisavcima. Sadrži više od 200 različitih šećera, što daleko premašuje njihovu količinu u kravljem mlijeku. Recenzija je objavljena u časopisu Trends in Biochemical Sciences.

Znanstvenici vjeruju da su sastav mlijeka, kao i promjene u njemu tijekom dojenja, povezani s imunološkim sustavom novorođenčeta i razvojem želučanog mikrobioma – populacije mikroorganizama u probavnom traktu.

Šećeri u mlijeku nisu namijenjeni za prehranu novorođenčadi. Budući da je organizam novorođenčeta sterilan s gledišta bakterija, ugljikohidrati su namijenjeni njegovom uzgoju želučanim mikroorganizmima.

Osim toga, mlijeko je bogato antitijelima i molekulama koje usporavaju rast patogena i također aktiviraju bijele krvne stanice novorođenčeta.

Nakon mjesec dana, kada se u djeteta počne stvarati stečeni imunitet, mijenja se sastav majčinog mlijeka i razina majčinih antitijela pada za više od 90%. Raznolikost šećera također se smanjuje, ali se povećava količina masti i drugih hranjivih tvari koje podržavaju rast djeteta.

Bez obzira na brojne blagotvorne funkcije majčinog mlijeka, djeca mogu zdravo rasti i bez dojenja. Ali majčino mlijeko može smanjiti smrtnost dojenčadi i značajno smanjuje rizik od želučanih i respiratornih infekcija.

Prema znanstvenicima, iako majčino mlijeko, koje je proizvod milijuna godina evolucije, ima optimalan sastav za novorođenče, ostaje nepoznato koliko bi trebalo biti optimalno trajanje dojenja. Za sada je to na majkama.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki