Tikvice punjene mljevenom piletinom i jajima limun sa šafranom

Klasično i omiljeno jaje limun tikvice dane malo drugačije. Cijela obitelj će ih voljeti od samog početka!

Georgea Dimitrakopoulosa

Spremno za 1:10′

Materijali

Za najmlađe

10 duguljastih tikvica za nadjev ili okruglih

3 žlice e.p. maslinovo ulje

1 limun, sok

6 niti šafrana

Sol papar

Za nadjev

450 gr. mljevena piletina

150 gr. mrkva, naribana

3 pune žlice. Karolina riža

2 žlice peršin, nasjeckani

1 veliki suhi luk, nasjeckan

1 žlica svježi timijan

2 žlice e.p. maslinovo ulje

1 jaje

1 žlica blagi senf

Sol papar

Za liker od jaja

3 velika jaja

2 limuna, sok

Sol papar

Postupak

Za tikvice: Tikvice dobro oprati, odrezati vrh i uz pomoć noža ili alata za pražnjenje odstraniti im unutrašnjost koju sitno nasjeckamo i koristimo za nadjev.

Za nadjev: Sastojke za nadjev stavite u zdjelu i dobro ih umijesite. Puniti tikvice. Ako ostane nadjeva, oblikujemo okruglice koje zajedno s punjenim tikvicama dodamo u naš lonac.

Uzmite veliki lonac i na dno stavite tikvice (i yuvarlaki ako ih radite) i dodajte toliko vode da ih dobro prekrije. Pokapajte maslinovim uljem, dodajte sol, papar i limunov sok. Lonac zatvorimo, smanjimo vatru i pustimo da se jelo kuha 35-40 minuta. Od jela treba ostaviti 5-6 žlica juhe.

Nakon 35 minuta izvadite malo juhe u malu zdjelu i dodajte šafran. Dobro promiješajte i ulijte juhu sa šafranom natrag u lonac. Nastavite kuhati 5 minuta i maknite s vatre.

Za liker od jaja: Bjelanjke tucite stapnim mikserom dok ne postanu pjenasti i ne budu poput meringe. Dodajte limun, žumanjke i žlicom uzimajte juhu od jela (trebat će nam 4-5 žlica sveukupno) i dodavajte uz neprestano miješanje kuhačom za jaja kako bi se ujednačila temperatura jaja da se ne rezu u loncu.

Juha bi trebala biti oko 50°C. Prelijte jaje-limun, dobro protresite da se razlije po tavi i odmah poslužite.

olivemagazine.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki