10 činjenica o bebama koje nismo znali




Fotografija: Thinkstock/Gulliver

Nikad ne možemo znati sve! Svijet je tako izgrađen da stalno usavršavamo svoje znanje o svim područjima života. Taman pomislimo da već sve znamo o određenoj temi… i iznenadimo se novom činjenicom za koju nitko nije ni slutio.

1. Bebe privlače majčine grudi i prsti jer oboje zadržavaju miris amnionske tekućine, čak i nakon rođenja.

2. Bebe i majke mogu i razmjenjuju DNK dok su u maternici i nose ovu genetsku informaciju godinama nakon rođenja.

3. Majke su predisponirane da ljube svoju djecu jer tako pokupe viruse ili bakterije s bebine kože. To bi moglo spriječiti pojavu infekcije, stoga hrabro ljubite!

4. Bebama rastu dlake, pa čak i brkovi dok su u maternici, ali ih jedu i melju neposredno prije rođenja.

5. Bebe plaču s različitim naglascima, oponašajući zvuk glasova svojih roditelja.

6. Novorođenčad nema potpuno razvijen vid i prvih nekoliko mjeseci života vide samo crno-bijelo. Prva boja koju vide je crvena.

7. Bebe imaju potpuno razvijene živčane završetke u ustima pa sve što dotaknu isprobavaju ustima.

8. Bebe koriste 50% svojih zaliha glukoze, dok odrasli koriste samo 20%. Zbog nedostatka “dodatnog goriva” toliko spavaju.

9. Liječnici su počeli anestezirati bebe tek 1985. jer su mislili da čak i ako mogu osjetiti bol, novorođenčad se toga neće sjećati, pa to neće uzrokovati dugotrajnu psihičku štetu.

10. Ako majka boluje od neke bolesti dok nosi bebu, ono “šalje” vlastite matične stanice koje će joj pomoći da se zaštiti.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki