Razlozi dječjih laži




Foto: iStock/Gulliver

Živimo u društvu u kojem konkurencija i nadmetanje dominiraju svim sferama života. Nema ničeg iznenađujućeg u činjenici da mnoga djeca već u dobi od 2 godine teže biti prva i već imaju vlastito razumijevanje važnosti pobjede. Upravo ta želja – biti sposobniji i bolji od drugih – jedan je od glavnih razloga zašto dijete počinje lagati, pišu stručnjaci iz Psychology Today.

• Laž-manipulacija

Svi roditelji, naravno, žele da im djeca odrastu kao pošteni ljudi, ali se svi suočavaju i s problemom laži djece. Zašto dijete laže?

Laganje je manipulacija. Ponekad djeca lažu jer im je iskustvo pokazalo da je laganje isplativo. Na primjer, dijete pokazuje majci da ne voli svog mlađeg brata, a ona mu na neki način smeta. Kad joj izrekne besramnu laž da ga već voli, majka ga nagradi poljupcem. Zaključak takve situacije za dijete je sasvim logičan: kada govorite istinu štetite sebi, a uz pomoć laži lako možete dobiti nešto što vam se sviđa.

Djeca koja su spremna učiniti sve kako bi se afirmirala često također lažu. U mnogim slučajevima, da bi to učinili, osjećaju se napuštenima od svih svojih prijatelja jer su izgubili njihovo povjerenje. Ako imate razloga vjerovati da je to problem, razgovarajte s djetetom o tome. Pronađite način da se on osjeća voljeno i cijenjeno.

• Lažite iz straha

Ovo je vrlo česta laž iz djetinjstva. Dijete laže jer se boji kazne ili poniženja. Smišlja nevjerojatne izgovore kako bi se riješio pitanja poput: zašto nisi pospremio svoje igračke, zašto nisi naučio lekcije i slično. Razlozi koje dijete može navesti su različiti – od banalne glavobolje do slijetanja letećeg tanjura u susjednom dvorištu. I sve to samo s jednim ciljem – riješiti se prijekora i kazni.

• Laganje u ime spasenja

Dijete može lagati i iz straha od kazne. Recimo, dođe kući s ulice mokar do ušiju i sav u modricama, a prvo pitanje mu je “Jesi li bio?” Ako prizna, roditelji ga obično počnu grditi. I dijete počinje lagati. “Pao sam”, odgovorit će u većini slučajeva.

Psiholozi tvrde da se svi različiti odgovori mogu podijeliti u dvije varijante: lažemo onima koje žalimo ili onima kojih se bojimo. Stručnjaci smatraju da je laganje češće kada postoji strah od kazne.

• Laž – protest

Mnogi roditelji tvrde da svoju djecu ne kažnjavaju za laž, već samo za laž, no njihova djeca i dalje lažu. Što točno smeta odraslima u tim situacijama? Očito, ne sam čin, već užas da dijete pokušava lagati, tj. želi se osloboditi njihove kontrole. Ni u kojem slučaju ne treba zaboraviti da je i dijete osoba i ono brani svoju slobodu i neovisnost. A kako je mogućnost djelovanja na silu nemoguća – odrasli su jači, ostaje samo laž. Stoga, što bijesni roditelj upornije zahtijeva iskreno priznanje, to dijete upornije inzistira na svome, a pritom podliježe strahu.

Izvor:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki