Što učiniti u proljeće s sadnicama posađenim u jesen: ne zaboravite, inače će umrijeti

Neiskusni vrtlari često se suočavaju sa situacijom u kojoj se događaji odvijaju na sljedeći način: sadnica posađena u jesen probudi se s početkom proljeća, njezini pupoljci nabreknu, zatim se listovi počnu razvijati i odjednom se biljka suši.

Odgovor na pitanje zašto se to dogodilo pronašla je stručnjakinja iz internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža Anastasia Kovrizhnykh.

Prvo, prisjetimo se kakvo je vrijeme najčešće u proljeće.

U pravilu, sunčani dani s temperaturama iznad nule zamjenjuju mraz i snježne padaline, a ovaj “vihor” traje dosta dugo.

Što ljetni stanovnik treba učiniti? Najvažnije je očistiti krugove debla od snijega. To se ne odnosi samo na mlade sadnice, već i na zrela stabla.

Drvo
Fotografija: © Belnovosti

Ekstremno visoke temperature mogu uzrokovati buđenje i rast sadnice. Ali ako je tlo prekriveno snijegom, neće imati vremena da se otopi, a korijenje neće moći primiti vlagu.

Lišće će početi izvlačiti vlagu iz debla, a stablo će dehidrirati, što će dovesti do njegove smrti.

Nakon čišćenja kruga debla, ako je temperatura iznad nule, dodajte malo snijega u krug kako bi se otopio i vlaga došla do korijena stabla.

I na kraju, podsjetimo vas na još jednu “sitnicu”: u ovom razdoblju također je važno zaštititi sadnice od izravne sunčeve svjetlosti. Da biste to učinili, možete omotati deblo stabla tankim bijelim netkanim materijalom.

Ranije smo vam rekli što posijati za sadnice u travnju.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki