Danas vam predstavljamo bezglutensku verziju svečane, pune blagdanskih začina i voća.
Potrebni sastojci za puding bez glutena:
100 g crnog ribiza
100 g grožđica
100 g miješanih kandiranih kora citrusa
100 g glaziranih višanja krupno nasjeckanih
1 žličica cimet
1 žličica naribani muškatni oraščić
1 naranča, oguljena i ocijeđena
1 limun oguljen i oguljen
50 ml rakije
50 g badema u listićima
1 velika jabuka, oguljena, očišćena od jezgre i naribana
50 g mljevenih badema
1 žličica prašak za pecivo bez glutena
100 g bezglutenskog glatkog brašna
50 g bezglutenskih krušnih mrvica
100 g tamno smeđeg šećera
2 jaja, istučena
Pogledajte više:
Način pripreme:
U velikoj zdjeli pomiješajte ribizle, grožđice, kandirane kore, glazirane višnje, cimet, muškatni oraščić, narančinu koricu i sok, limunovu koricu i rakiju. Pokrijte čistim ručnikom i ostavite preko noći.
Sljedećeg dana stavite preokrenuti tanjurić ili prostirku na dno duboke široke posude i napunite je do pola vodom. Pustite da lagano kuha na srednjoj vatri. Nauljite posudu za puding od 1,5 litara i obložite podlogu papirom za pečenje.
U zdjelu sa suhim voćem drvenom kuhačom umiješajte jabuku, mljevene bademe, prašak za pecivo, brašno, krušne mrvice, šećer i jaja. Ulijte smjesu u pripremljenu posudu. Posudu prekrijte papirom za pečenje, zatim duplim slojem folije, pa oko ruba učvrstite kuhinjskom niti. Zavežite petlju da napravite ručku. Posudu pažljivo spustite na preokrenuti tanjurić u lonac kipuće vode i poklopite poklopcem. Kuhajte 6 sati, po potrebi dolijevajući kipuću vodu iz kuhala za vodu kako voda ne bi proključala ispod polovice.
Kada je puding gotov izvadite ga iz kalupa i ostavite da se potpuno ohladi. Nakon što ga izvadite poslužite uz rakiju.