Junk Books vraća se u travnju

Četvrtu godinu za redom, Books for Trash, najuspješnija inicijativa koja spaja čitanje i odgovornost prema okolišu, pokrenut će 16. travnja u Sofiji i razvijat će se u fazama u različitim gradovima do kraja svibnja. Ove godine Kyustendil se pridružuje sudionicima, jer će se tradicionalno kampanja održati iu Burgasu, Velikom Tarnovu i Plevenu.

Akcija u kojoj se za kilogram plastičnog otpada može dobiti knjiga po izboru i ove će godine ponuditi nekoliko novih naslova tiskanih posebno za tu svrhu. Organizatori, izdavačka kuća Smart Books i fondacija “Credo Bonum”, uz pomoć svojih partnera i općina Burgas, Veliko Tarnovo i Kyustendil, dodaju djela “Max i Moritz”, “The Secret Garden” i “War of the Svjetovi” izboru.

Kao i u prethodnim izdanjima, na punktovima u gradovima primat će se samo plastične boce vode, piva, bezalkoholnih pića, biljnih ulja, tube i boce kozmetike, higijenskih proizvoda i deterdženata, kantice jogurta, plastične čaše i tanjuri. Plastične vrećice, rastezljiva folija ili folija za omatanje, sanduci, stare plastične dječje igračke također su na popisu plastičnih predmeta za koje ćete moći dobiti knjigu. Sav otpad treba isprazniti od sadržaja i zgnječiti kako bi zauzeo manje prostora. Prikupljeni plastični proizvodi proći će sekundarno razvrstavanje, nakon čega će se reciklirati kako bi ponovno ušli u svakodnevni svijet.

Samo prošle godine akcijom je prikupljeno i prerađeno više od 14 tona plastike, a zauzvrat je sudionicima podijeljeno preko 11.000 knjiga. Za usporedbu, prema istraživanju, energija ušteđena recikliranjem jedne boce može napajati računalo oko 25 minuta.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki