Psiholog Andrei Kashkarov rekao je koji problemi brinu tinejdžere

Tinejdžeri nisu neki posebni ljudi na planeti, njih brinu sasvim obični problemi.

Sve to mogu razumjeti i oni koji ne razmišljaju nominalno o tinejdžerima, a ne samo o sebi i vlastitim željama u odnosu s tinejdžerom. Kada i kako se to događa?

Općenito, za iskreno, a ne nominalno razumijevanje druge osobe ponekad je dovoljna neka uznemirujuća situacija u “vlastitom” svijetu i duši; tada se taj potencijal „razumijevanja drugoga“ otkriva kada se osjećamo loše, a ne kada se u vatrometu ponosa i utjecaja zatvori susjedov kanal „razumijevanja“.

Ili smo skloni “razumjeti” drugoga kada želimo nešto od njega. To su uvjeti ili preduvjeti.

djece
Fotografija: Pixabay

U situaciji razumijevanja tinejdžerskih problema ili aktualnih problema važno je vrijeme, mjesto i metoda, smatra psihologinja Andrej Kaškarov.

Odnosno, kao iu dokaznoj trijadi kaznenog prava, bolje razumijevanje događa se u uvjetima pravodobnosti pokušaja, njihove primjerenosti i uzimanja u obzir iskrene želje za razumijevanjem.

Riječima nije teško. Ali kako to realno učiniti, budući da su sve sljedeće preporuke međusobno povezane?

Prvo, trebate se na svaki mogući način apstrahirati od vlastitog statusa. Za svog sina i kćer niste ni profesor, ni predsjednik, ni direktor tvrtke, pa čak ni domar.

Za razumijevanje drugog status je sekundaran.

Nakon što ste barem nakratko prestali “lebdjeti u oblacima” vlastite važnosti i značaja, sjetit ćete se da koliko god novca imali, niste ni bolji ni gori od drugih, te materijalna dobra ne možete ponijeti sa sobom. u zaborav.

Vaš utjecaj na vaše dijete tinejdžera je ograničen. Uvijek je bilo ograničeno, ali zbog dobi i procesa formiranja malo dijete nije moglo pružiti moralni otpor; Sada su se snage uključujući “prosvjedne aktivnosti” utrostručile.

Stoga je važno: bez obzira što kažete ili učinite, tinejdžer može i ima svoje mišljenje. Sjetite se sebe kad ste bili mladi – pomoći će vam.

S ovim pristupom i dalje možete zajedno živjeti i surađivati ​​u obiteljskom formatu.

Tinejdžeri su zabrinuti za svijet vrijednosti koje su im značajne. U adolescenciji je glavna sfera utjecaja nova komunikacija.

Budući da vas tinejdžer u obitelji čita kao „otvorenu knjigu“ i ne doživljava vas kao suca za sebe, zainteresiran je za novu komunikaciju, uključujući onu koja se odnosi na jasno osviješteno „ja“, snagu za postizanje i pažnju. suprotnog spola.

Tinejdžer svoj život gradi drugačije nego što je vidio vaš. Da, on gradi s greškama, ali one su različite u svakoj dobi.

Odavde možete identificirati glavne probleme koji se tiču ​​tinejdžera.

Pažnja i s njom povezan utjecaj suprotnog spola: ovo pitanje je određeno prirodom – “Ja živim”, “Želim tako”, “Zaslužujem najbolje”.

Da bi ostvario te utemeljene želje, tinejdžer brine o izgledu – u ovoj fazi čak i više nego o unutarnjem svijetu. Prema njegovom razumijevanju, potrebno je odgovarati modernom stilu.

Ako u jesen 2023. ugledni modni dizajneri bijele tajice i sivi kardigan pozicioniraju kao svakodnevni modni komad, budite sigurni, vaša tinejdžerica neće zanemariti ovu informaciju, makar samo zato što je ovo trend sezone.

A “must be” trend je uvjet za natjecateljsku sposobnost u tinejdžerskom društvu. U maniri poštara Pečkina, koji je želio biti upoznat sa svim “novostima”, pa čak i tračevima.

Dakle, tinejdžer shvaća da se pravilnim stajlingom i praćenjem trendova povećava njegov utjecaj u grupi uloga, autoritet, a mogućnosti izbora komunikacije (osoba, mjesta, tema i suštine) višestruko se povećavaju.

Dijelom se zato događa da su tinejdžeri izgledom – načinom odabira garderobe – vrlo slični jedni drugima. Ali ne sve.

Drugi je uvjetna sloboda i neovisnost. Oba koncepta mogu se proširiti na 10 svezaka teksta. Došlo je vrijeme za samostalan život i “Ja znam kako”.

Ukratko, problem slobode u viziji tinejdžera je, dakle, žustra mješavina prava na iskustvo, želje za nekažnjivošću i već spoznate nužnosti (ipak ne 3 godine…).

Ako ga počnete “nabijati na nokat” i educirati, pogotovo predavanjima i mentorskim tonom, to je skuplje za vas same, ne zaboravite da je vaš nekadašnji autoritet već duboko uvjetovan.

Zato obratite pozornost na prve paragrafe. Naravno, sada ne govorimo o permisivnosti, već o razumijevanju onoga što brine tinejdžera.

Treći aspekt je izravno povezan sa željom za isticanjem iz “društva” (unatoč trendovima), što se zove šokiranje javnosti. Neki roditelji to pogrešno pozicioniraju kao “osvetu” ili “iz inata”.

Zapravo, element protestne aktivnosti izravno je povezan s željom roditelja da prisile tinejdžera i nominalno zadrže svoj utjecaj na njega.

Manje prisile znači manje protesta. Štoviše, sve navedeno vrijedi za mnoga područja javnog života – kako obiteljskog tako i političkog.

Stoga tinejdžer traži vlastiti stil samoizražavanja, a ne samo usmjeravanje u karijeri (o čemu su roditelji opsesivno zabrinuti u ovoj dobi). Da biste razumjeli ovu želju, ponovno se često prisjetite sebe kao mlade, a još bolje, budite u trendu trendova mladih našeg vremena.

Odvojite vrijeme i upoznajte djevojke i prijatelje svog sina ili kćeri.

U osobnoj komunikaciji preporučljivo je pokazati interes i saznati karakteristike kulture mladih u određenoj tinejdžerskoj skupini, njezine karakteristike. Isprva ćete biti prilično iznenađeni njegovom raznolikošću.

U biti, govorimo o kulturi unutar kulture. No vama odraslima dobro će doći, a nekima će se i jako svidjeti.

Naučit ćete što se krije iza pojmova “lol”, “luk” i drugog slenga, a time ćete i naučiti bolje razumjeti svog tinejdžera i njegove prijatelje.

A ako uspijete, tada ćete postati popularni među tinejdžerima – ne zbog same popularnosti, već zbog vrlo važnog faktora u održavanju vašeg utjecaja na tinejdžera – povjerenja s njegove strane.

Za ovo, opet – bez zakucavanja brodskih čavala – sasvim ste sposobni obratiti pozornost na svog tinejdžera.

Razjasnite značajke tinejdžerskog svijeta – trendovi, kultura, preferencije – autoritativne ličnosti, omiljeni govornici, glumci i šaljivdžije, teme “videa” i gotovo anakronizam ere – pitanje koje knjige čita vaš tinejdžer.

Naravno, nakon što ste dobili znanje o diplomskom radu u obliku redovite iskrenosti, samostalno tražite informacije, uključujući u otvorenim izvorima, o relevantnim kulturama, preferencijama i trendovima mladih.

Postanite prijatelj svog tinejdžera, a ne samo nominalni prijatelj, prije nego što dođe do bilo kakve situacije. Jer razumijevanje nas zbližava. Razumijevanje je jedan od arhi-nužnih uvjeta za ljubav osobe prema osobi.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki