Snaga majčinih riječi

Čarolija majčinih riječi – najjača čarolija u životu djeteta. Magija koja liječi i nadahnjuje.

Kad smo krenuli u bitku za starijeg sina, psihijatar nam je dao ogroman dar. Pričao nam je o eksperimentu koji je proveden negdje u Engleskoj.

Majke bolesne djece svake su večeri izvodile jednostavan ritual. Nakon što je dijete zaspalo, čekali su aktivnu fazu sna – nakon 15-ak minuta, i počeli govoriti djeci jednostavnim riječima:

“Volim te. Ponosan na tebe. Tako mi je drago što si moj sin. Ti si najbolje dijete na svijetu…”

Naknadno je utvrđeno da su se ta djeca, koja su primila majčine riječi ljubavi, puno brže oporavljala u usporedbi s drugom djecom sa sličnim dijagnozama.

Odmah smo krenuli u realizaciju. Za razliku od svih terapija, ova je jednostavna, besplatna i uvijek izvediva. U početku sam počeo izgovarati iste riječi, ali onda sam počeo raditi vlastite improvizacije. Prošlo je već pet godina, ali ja i dan danas šapućem te riječi svojim dečkima. Na svakoj od njih i gotovo svake noći.

Teško mi je govoriti o konkretnim rezultatima, ali Danny više nije autističan. I siguran sam da je moj šapat odigrao svoju ulogu.

Ali postoji još jedna stvar koju moram reći – magija djeluje obostrano! I majka i djeca dobivaju nešto veliko i važno.

Osjećaj bliskosti

Ovaj osjećaj se ne može usporediti ni s čim drugim. Koliko god djeca imala godina, kad spavaju izgledaju kao mali anđeli. Tijekom dana nije ih uvijek moguće samo zagrliti ili držati u naručju. Ali noću zagrlim svakog od njih, razgovaram s njima o nama važnim stvarima… I osjećam kako naša bliskost jača.

Individualna pažnja

Tijekom dana, čak i ako se igramo, družimo ili jedemo, svi smo zajedno. A noću se svakom svom djetetu osobno posvetim, za svakog imam različite riječi… nešto što želim reći tom djetetu.

Mogu reći nešto važno što se možda neće čuti tijekom dana

Svaki dan je drugačiji. Ponekad se djeca, živeći u svom svijetu, primajući obilje informacija, ne ponašaju baš dobro. Što malo otežava komunikaciju među nama. I kad im navečer šapnem na uho koliko ih volim i koliko sam ponosna na njih, sve ostaje prošlost. Sve svađe, primjedbe i nesporazumi nestaju.

Dijete osjeća ljubav

Negdje sam pročitao da je dobro da se djeci češće govore rečenice poput: “Znaš, da možemo birati, od sve djece na svijetu izabrali bismo tebe!” Sjećam se kad sam to prvi put rekao jednom mojih sinova, bio je oduševljen i zadivljen u isto vrijeme. Cijeli dan je hodao i ponavljao: “Šta, stvarno ja?” A kako je on posebno pričljiv, sa svoje strane je stalno govorio da bi i on za roditelje izabrao nas i svakako – svoju braću.

Shvatila sam koliko je važno da djeca osjećaju da su posebna, da su važna i potrebna – i to baš takva kakva jesu.

Sada, ova rečenica, zajedno s “Jesam li ti danas rekao koliko te volim?” stalno je prisutna u našim životima.

Svaka majka može odabrati svoje čarobne fraze koje će šapnuti svom djetetu. Ali važno je uskladiti se s njima, ovom malom ritualu pristupiti srcem, a ne begom. Najteži dio događa se iznutra. Da bi riječi bile čarobne, morate ih napuniti tom magijom. A naboj koji našoj djeci treba nalazi se u našem srcu.

Ponekad, da biste izgovorili ove jednostavne riječi, prvo morate reći nešto slično svojim roditeljima (barem u srcu). Poznajem djevojku koja je tijekom prve seanse plakala nad svojim usnulim djetetom – zbog vlastite boli iz djetinjstva. Ali baš zato je magija magija – liječiti! Uključujući i srca naših majki.

Sesija ne bi trebala biti duga. Dovoljno je 3 do 5 minuta, ali vrlo emocijama nabijenih minuta. Činite to malo po malo, malim koracima, ali redovito.

I ne zaboravite izgovarati takve fraze i tijekom dana, samo onako, usput, bez razloga. Ovo su riječi koje će djeca pamtiti cijeli život. I pamtit će ih se godinama kasnije.

Čarolija majčine riječi uvijek vam je na raspolaganju. Ne košta ništa. Treba samo pričekati da vaše dijete slatko zaspi i šapnuti mu nešto važno… “Volim te. Ponosan na tebe. Ti si najljepše dijete na svijetu…”

Što može biti jače i čarobnije od ovakvih riječi, koje dolaze iz srca voljene majke…

Izvor: Olga Valyaeva, gneztoto.net

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki