Što učiniti ako vas ubode pčela ili osa?

Dolazi vrijeme zrelog voća i povrća. Ali uz uživanje u ovim delicijama treba se sjetiti i opasnosti koje stoje pred nama. Oko slatkih i sočnih jabuka, krušaka ili marelica često se nalaze vrlo agresivni insekti, a posebno ose. Ali njihovi ugrizi mogu dovesti do mnogih problema.

Najbolji načini zaštite od muha i drugih insekata ljeti

Zato vam predlažemo da saznate što učiniti ako se nađete u takvoj situaciji i ubode vas osa. Uostalom, često podcjenjujemo posljedice uboda i riskiramo život.

Što učiniti ako vas ubode osa

Bilo da su ose ili pčele, osjećaj uboda je gotovo isti – bol i peckanje. Zahvaćeno područje je crvenije i natečeno. Otok rijetko traje dulje od sat ili dva, ali može trajati dulje. A ako se pojavi alergijska reakcija, stvari mogu biti još gore.

U slučaju jednog uboda potrebno je pregledati zahvaćeno mjesto. Ako je ostao pčelinji ubod, onda ga treba ukloniti.

Prije uklanjanja žalca, isperite područje čistom vodom kako biste se riješili prljavštine i ostataka otrova. Zatim dezinficirajte alat kojim ćete izvaditi ubod, bilo da se radi o pinceti ili igli. Dezinficirajte samu ranu i stavite hladan oblog. Ako se pojavi alergijska reakcija, uzmite antihistaminik i popijte slatki topli čaj.

2 jednostavna trika za rješavanje komaraca, muha i ostalih gadosti u domu

Ako vas je ubola osa, tada se najprije morate riješiti insekta jer vas može ponovno ubosti, a tek onda se baviti liječenjem rane. Ako postoji nekoliko ubodnih mjesta, tada može započeti opća toksična reakcija, pa biste trebali potražiti liječničku pomoć.

Odmah se obratite liječniku ako vas ubode usnica, jezik ili grkljan, jer se oteklina koja nastane može proširiti i izazvati gušenje.

Alergičari mogu osjetiti vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, nagli pad krvnog tlaka (anafilaktički šok) i gubitak svijesti nakon uboda ose ili pčele.

Za djecu su posebno opasni ubodi osa i pčela jer je dječji organizam osjetljiviji na njih. A ako je nemoguće potražiti liječničku pomoć, tada, uz već navedene mjere, djetetu treba omogućiti da pije više tekućine kako bi se toksini brže izbacili.

Znanstvenici su otkrili ljubitelje koje hrane i pića najviše jedu komarci

Nemojte se ustručavati potražiti liječničku pomoć ako je dijete vrlo malo (do 3 godine). U ovom slučaju, bolje je ne eksperimentirati s narodnim lijekovima koji mogu pogoršati situaciju.

Ubodi insekata događaju se prilično često. Možemo reći da gotovo svi prolaze kroz ovo i ne treba paničariti ako se dogodi i vama. Dovoljno je znati što učiniti, te imati pri ruci antihistaminike ako se pojavi alergijska reakcija na ubod.

Imajte na umu da vas stršljeni i ose, a još više pčele, ne bi uboli namjerno. Napadaju samo kada trebaju obraniti sebe ili svoju košnicu. Razumljivo je da će vas, ako slučajno nadražite kukca, pokušati ubosti.

Oštri pokreti (na primjer, mahanje rukama) insekti također doživljavaju kao agresiju i izazivaju napad. Osim toga, pčele i ose ne podnose jake mirise, pa vrijedi još jednom razmisliti prije korištenja parfema ili smrdljive kozmetike prije odlaska u prirodu./zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih štiva za svakoga!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki