Žene iz čudnih svjetova: Nježno lice talijanske mafije

Mnogo je toga napisano i ispričano o ženama mafije. Većina filmova koje smo gledali prikazuje ih kao odane majke, vjerne supruge, spremne tiho patiti u sjeni svojih muževa. No jesu li žene u talijanskoj mafiji doista samo kućanice koje krotko poslužuju špagete i brinu o svom besprijekornom izgledu? Apsolutno ne.

Donedavno se naivno vjerovalo da žene ne znaju ništa o “poslu” svojih muževa, očeva i braće. Ali danas stvari izgledaju drugačije. Posljednjih 10-15 godina u takozvanoj talijanskoj mafiji događa se upravo ono što opažamo u ostatku društva – žene se probijaju do vlasti, počinju preuzimati sve više odgovornosti.

Tako za kratko vrijeme neugledne kućanice odjednom postaju šefovi bandi. Organiziraju trgovinu drogom, šverc oružja, iznude i reketiranje. Ništa manje brutalne od svojih muževa. Za njih je to dječja igra – nakon što su godinama nijemo promatrali kako se odvijaju procesi u mafiji. A ipak imaju prezime koje ulijeva strah.

Naravno, moramo pojasniti da koncept “talijanske mafije” nije jedinstven. Iako se ovaj pojam izvorno povezivao samo sa sicilijanskom Cosa Nostrom, danas postoje i druge kriminalne skupine koje imaju svoja pravila i određena “radna mjesta” za žene. Recimo, mafija u Napulju se zove camora, a tamo su žene prave “kume” svojim klanovima. Uz kuhanje, čišćenje i pranje rublja, dužnosti ovih Talijanki uključuju dogovaranje poslova s ​​drogom, naređivanje smaknuća, pregovaranje s drugim obiteljima.

A kad smo već kod napuljske mafije i njezinih šefova, ne možemo ne spomenuti klan Black Widow koji predvodi legendarna Anna Mazza. Sa sjedištem u malom gradu u blizini Napulja, grupa datira iz 1970-ih. Nakon atentata na šefa Gennara Mochu, njegova supruga je “naslijedila” suprugov posao, uvelike proširivši opseg njegovog djelovanja i utjecaja. “Crna udovica” počinje tjerati strah u sve obitelji nakon što prisili svog 13-godišnjeg sina, maloljetnog i samim time nedodirljivog, da pogubi ubojice njezina supruga.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki