Zaboravite na odjeću u ovoj boji, muhe je obožavaju

Ljeto je godišnje doba kada insekti izluđuju ljude. Osim što smetaju svojim zujanjem, mogu biti opasni zbog svojih uboda i ugriza te zbog bolesti koje prenose.

Najbolji načini zaštite od muha i drugih insekata ljeti

Jedan od najnepodnošljivijih insekata su muhe koje grizu. Međutim, tim znanstvenika otkrio je da ove leteće gnjavatere jako privlače određene boje. A to je zato što pogrešno zamijene boju za životinju kojom se žele hraniti, kažu znanstvenici.

Ovo bi otkriće moglo pomoći u borbi protiv bolesti koje prenose muhe, poput bolesti spavanja, tako što će zamke učiniti učinkovitijima.

Dr. Roger Santer, s Fakulteta znanosti o životu na Sveučilištu Aberystwyth u Walesu, koji je vodio rad, rekao je da je entomološko terensko istraživanje dugo pokazalo da muhe privlači plava, što je dovelo do izrade zamki u ovoj boji diljem svijeta.

“Ali zašto muhe koje grizu posebno privlače plave zamke prava je misterija za istraživače”, rekao je.

Među teorijama je da muhe pogrešno misle da su plavo za sjenovita mjesta koja su dobra za odmor jer sjene mogu imati plavu nijansu, što je fenomen koji se može vidjeti, na primjer, kada se bace na snijeg. Plave zamke također bi trebale nalikovati životinjama u očima muhe.

2 jednostavna trika za rješavanje komaraca, muha i ostalih gadosti u domu

U pokušaju da pronađu odgovor, istraživači iz Aberystwytha razvijaju umjetne neuronske mreže koje oponašaju vizualnu obradu koja se odvija u mozgovima muha kao što su tsetse muha, konjska muha i vinska mušica.

Umjetne neuronske mreže oblik su strojnog učenja inspiriran strukturom stvarnih živčanih sustava.

Rekao je da bi rad mogao biti važan u borbi protiv bolesti kao što je ljudska afrička tripanosomijaza (bolest spavanja), koja je endemska u podsaharskoj Africi i bez liječenja je obično smrtonosna, javlja Darrick.

Zaključci tima potkrijepljeni su terenskim eksperimentima, koji su otkrili da muhe cece uhvaćene u plave zamke obično nisu nedavno jele, što sugerira da su tražile domaćine./Zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki