Žene čudnih svjetova: Matrijarhalno društvo u Tibetu

Otvorimo li rječnik, nasuprot riječi “matrijarhalno” pronaći ćemo sljedeći opis – “obitelj, grupa ili država kojom vlada matrijarh (žena koja je glava obitelji ili plemena)”. Sigurno vam se čini nemogućim da takvo društvo postoji u pozadini brzog svijeta u kojem dominiraju muškarci. No, pleme Mosuo dokazuje da ne postoje nemoguće stvari i da ljepši spol svakako nije onaj slabiji.

Mosuo živi na granici između Tibeta i provincija Yunnan i Sichuan. Oni su možda najpoznatije matrijarhalno društvo. Danas ova etnička skupina broji oko 40.000 ljudi, od kojih se većina nastanila visoko u Himalaji. Drevna kultura Mosuoa, prekrasan prirodni krajolik i tajanstvene tradicije i običaji koji prevladavaju u zajednici privukli su pozornost svijeta.

Mosuo imaju velike obitelji i ogromna kućanstva kojima je na čelu žena. Obitelj se prati po majčinoj liniji, a vlasništvo se prenosi na isti način. Najvažniji član obitelji je baka, a svaka kuća ima posebnu sobu samo za njezine potrebe. Upravo se ova soba smatra središtem obitelji i tu se okupljaju svi članovi.

Kad djevojčice iz plemena Mosuo postanu žene, imaju pravo birati muškarce s kojima će imati seksualne i emotivne kontakte. Broj ovih ljudi nije ograničen zakonima i propisima iz jednostavnog razloga što u ovoj zajednici riječi poput “brak”, “muž” i “nevjera” nemaju nikakvu vrijednost. Ako žena zatrudni, svoje dijete odgaja sama, ono nosi njezina imena i uopće nije dužna davati objašnjenja i obavještavati oca o izgledu djeteta.

Zanimljiv trenutak u tradiciji plemena je kada Mosuo djevojčica navrši 13 godina. Tada se održava važna ceremonija koja označava početak njezine ženstvenosti. Budući da su domovi svih obitelji pretrpani, nitko osim bake nema pravo na osobni prostor. Iznimka je samo za 13-godišnje dame, koje nakon obreda dobivaju vlastitu sobu, zvanu “cvjetnjak”. Već nekoliko godina imaju priliku uživati ​​u svojim ljubavnim vezama. Kad dođu do određene dobi, djevojčice se vraćaju u zajedničke prostorije.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki