Zašto orezati trešnje s početkom jeseni: iskusni vrtlari nikada ne zanemaruju ovaj postupak

Ako “iskusni” ljetni stanovnici već dugo znaju za potrebu provođenja jesenske rezidbe usjeva koštičavog voća, tada novopridošlice u uzgoju biljaka mogu sumnjati u ovu “operaciju”.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i krajobrazni dizajner, pokušala je odgovoriti na pitanje zašto je potrebna jesenska rezidba trešanja.

Prema njezinim riječima, glavni cilj vrtlara u ovom trenutku je formiranje spektakularne krune i povećanje prinosa stabla.

Zahvaljujući pravodobnoj njezi, trešnje će lakše podnijeti zimu.

Osim toga, rezultat postupka je smanjenje rizika od raznih vrsta bolesti, uključujući gljivične, koje mogu biti štetne za sadnice. A štetočine kukaca neće imati prikladno mjesto gdje mogu čekati zimu (osim ako, naravno, ne vodite računa o uklanjanju ostataka lišća i bolesnih grana).

Trešnja
Fotografija: © Belnovosti

Tijekom jesenske rezidbe potrebno je ukloniti oslabljene, stare, osušene i oštećene grane.

Škare za rezidbu također se koriste protiv rasta u zoni blizu korijena.

Na kraju, svakako se riješite grana koje rastu prema unutra i ukriženih, gustih izdanaka.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki