Mnogi su ljudi vjerojatno čuli da je kaljenje jedan od prilično uobičajenih postupaka koje provode ljetni stanovnici.
Usmjeren je na smanjenje kiselosti tla.
Međutim, vrijedno je razumjeti da se kalcizacija mora pravilno provesti kako bi se postigla korist, a ne nanijela šteta, upozorava stručnjak za mrežnu publikaciju BelNovosti, dizajner pejzaža i znanstveni agronom Anastasia Kovrizhnykh.
Što trebate znati o kalciranju?
Ovaj postupak nije tako siguran i bezopasan, što uvijek treba imati na umu. Činjenica je da kapanje može naštetiti mikroflori, koju će biti teško obnoviti.
Također je vrijedno razumjeti da nepravilna primjena vapna može ometati apsorpciju fosfora.
Iz tog razloga preporuča se postupak provoditi isključivo u jesen.
Norme
Kako bi postupak kalciranja bio učinkovit, potrebno je strogo poštivati dozu. Ako je tlo jako zakiseljeno, dodajte pola kilograma vapna po kvadratnom metru.
Na tlima s prosječnom kiselošću, uobičajeno je primijeniti tri stotine grama vapna na isto područje.
Vapnenje se provodi jednom u nekoliko godina.
Ranije smo govorili o tome kako zaštititi krumpir od krtica cvrčaka.