Je li upalna bolest crijeva povezana s povećanim rizikom od moždanog udara?

Pokazalo se da pacijenti s upalnom bolesti crijeva imaju veći rizik od moždanog udara, osobito ishemijskog, u sljedećih 25 godina nakon dijagnoze. Upalne bolesti crijeva uključuju Crohnovu bolest, ulcerozni kolitis i neklasificiranu upalnu bolest crijeva.

To utvrđuje istraživanje u kojem je sudjelovalo 85 tisuća ljudi s upalnim bolestima crijeva, čija je dijagnoza potvrđena biopsijom. Sa svakim od njih usporedili su do 5 osoba rođenih iste godine, istog spola i mjesta stanovanja, koje međutim nisu bolovale od upalnih bolesti crijeva – ukupno 407 tisuća ljudi.

Na kraju je postalo jasno da je čak i nakon uzimanja u obzir ostalih čimbenika rizika za moždani udar (srčana bolest, visoki krvni tlak i pretilost) vjerojatnost da će pacijent s upalnom bolešću crijeva doživjeti moždani udar bila 13% veća u usporedbi s ljudima bez takvih bolesti .

Ljekovite biljne mješavine za kronični i ulcerozni kolitis

Povećani rizik bio je uglavnom povezan s ishemijskim moždanim udarom, koji je uzrokovan blokadom dotoka krvi u mozak, ali ne i s hemoragičnim moždanim udarom, koji je uzrokovan krvarenjem u mozgu.

Rezultati ove studije, zajedno s ranijim podacima, pokazuju da je ishemijski moždani udar jedan od najklasičnijih ishoda povezanih s ljudskim kardiovaskularnim bolestima i upalnom bolešću crijeva, pišu autori koji pozivaju na probir i kontrolu čimbenika rizika za moždani udar. s upalnom bolesti crijeva i razvoj relevantnih smjernica.

Studiju je proveo Jiang Sun, MD, iz Odjela za medicinsku epidemiologiju i biostatistiku na Institutu Karolinska u Stockholmu, Švedska, zajedno sa svojim kolegama. Rezultati studije objavljeni su online u časopisu Neurology.

Yana BOYADJIEVA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki