Žene čudnih svjetova: Voodoo svećenice Haitija

Današnji dio serijala Žene nepoznatih svjetova bit će posvećen domorodačkom narodu Haitija. Nema šanse da niste čuli za ovu zemlju i njenu veličanstvenu prirodu – kilometre tropskih šuma koje graniče s Karipskim morem i Atlantskim oceanom. Haiti graniči s Dominikanskom Republikom, ali iako se obje zemlje nalaze na otoku Hispaniola, Haiti se smatra “ukletom” zemljom. A dokaza za to ne nedostaje.

Istina je da iako postoje veliki preduvjeti za razvoj turizma, Haiti je među top 5 najopasnijih svjetskih destinacija. To je zbog loše infrastrukture, građanskih nemira, korupcije u policiji i uličnih pucnjava. Stalna opasnost od razornih uragana, poplava i potresa također nije za podcijeniti. Uz sve navedeno, žene na Haitiju su izložene dodatnom maltretiranju, kao da život u ovoj opasnoj zemlji već nije dovoljno težak.

Seksualno nasilje na Haitiju se tumači kao “zločin iz strasti”, a počinitelji rijetko dobiju bilo kakvu kaznu. I iako se silovanja smatraju “uobičajenim”, obeščašćene djevojke su nepoželjne za brak. Najtradicionalniji splet okolnosti je da se silovatelj oženi svojom žrtvom, iako se to ne događa uvijek. Stoga su haićanske žene stoljećima bile prisiljene predati svoje nade u bolju budućnost višim nadnaravnim silama.

Na Haitiju se masovno provode misteriozni rituali, u civiliziranom svijetu poznati kao vudu magija. Sada je vrijeme da pojasnimo da svećenice inicirane u vudu kulturu ne bacaju smrtonosne kletve nabadajući male lutke pribadačom, niti oživljavaju mrtve pretvarajući ih u zombije. Njihova je filozofija da sve materijalno ima svoju duhovnu dimenziju. Praktičari kontaktiraju duhove koje nazivaju “loa” kako bi potražili pomoć s “zemaljskim” problemom. Većina svećenica kontaktira dobre duhove i oštro osuđuje svakoga tko se usudi stupiti u kontakt sa zlim “loa”.

Ako se pitate kako se odvija dijalog između osobe i duha, to se događa ulaskom u trans. Ovisno o tome kako se ponaša i o čemu svećenica transa bunca, lako je odrediti koji se točno duh nastanio u njezinom tijelu.

Ponekad haićanski mađioničari koriste voodoo lutke, ali njihova je svrha donijeti sreću, a ne patnju. Vjeruje se da su materijalni oblik duhova s ​​kojima pokušavaju stupiti u kontakt. Slične male lutke mogu se vidjeti i na lokalnim grobljima – sljedbenici vudua vjeruju da preko njih mogu kontaktirati svoje preminule voljene.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki