Disciplina bez drame? To je moguće




Foto: iStock/Gulliver

Suvremeni se roditelji suočavaju s brojnim izazovima u odgoju i obrazovanju svoje djece. Često imaju velike poteškoće pokušavajući ih natjerati da slijede određena pravila, koja će im pomoći da u budućnosti postanu dobri i uspješni ljudi.

Beskonačne rasprave oko uređenja sobe, pisanja domaće zadaće, ranog odlaska na spavanje, stajanja pred računalom ili televizorom, fizičkog obračuna s bratom ili sestrom, oblačenja gornjeg dijela odjeće prije izlaska i mnoge druge, prerastu u ozbiljne sukobe, gotovo uvijek završava suzama, vriskom i oštećenim odnosima.

Gotovo da nema roditelja koji ne želi stati na kraj lošem ponašanju svoje djece, sačuvati i promijeniti svoj odnos prema njima. No, često se u tu svrhu koriste i neprimjerena sredstva: kazne, prijetnje, podmićivanje, nagovaranje, vikanje, a ponekad i šamari. Oni ne samo da ne daju rezultate, već i potkopavaju odnos između djece i njihovih roditelja.

Vrlo često, pokušavajući smiriti stvari, zapravo produbljujemo kaos

Koliko god se situacija činila kompliciranom, još uvijek postoji izlaz iz nje.

Djecu je moguće disciplinirati bez uništavanja odnosa s njima i međusobnog poštovanja, dramatične emocije i sukobe svesti na minimum, a istovremeno poticati razvoj djeteta tako da gradi dobre socijalne vještine, poboljšava sposobnost donošenja razumnih odluka , razmišljati o drugima i svojim postupcima postići uspjeh i sreću u životu.

Na temelju svog bogatog iskustva psihoterapeuta i neurologa, autori knjige “Disciplina bez drame” nude učinkovit pristup u rješavanju ispada bijesa, napetosti i suza. Njihova ideja discipline nije vezana za viku i kažnjavanje, već za svjestan pristup rješavanju nastalih problema. Daniel Siegel i Tina Payne Bryson temelje se na znanju o razvoju dječjeg mozga povezanom s dobi, prilagođenom individualnim karakteristikama karaktera svakog djeteta.

Disciplina bez drame sadrži strategije koje će roditeljima pomoći da razviju vlastitu filozofiju discipline i nauče najbolje metode za podučavanje svoje djece važnim životnim lekcijama. U knjizi se nalaze zanimljivosti o razvoju dječjeg mozga te podaci o tome kakva je disciplina najprikladnija i najkonstruktivnija u različitim dobima.

Nude se savjeti kako se nositi s ispadima bijesa i bijesa. I za kraj, neke od najčešćih pogrešaka roditelja.

Knjiga je napisana na pristupačan i zanimljiv način te nudi radikalno drugačiji pristup disciplini od dosadašnjih.

Prepun istinitih priča i smiješnih ilustracija, dat će vam smjernice kako svjesno raditi na rješavanju konfliktnih situacija.

“Disciplina bez drame” bila bi izvrstan pomoćnik svakom roditelju ili odgajatelju koji djecu želi učiti lijepom ponašanju koje se ne temelji na strahu, već na načelima razuma i morala.

Ideje autora su praktične i razumne, ali i dugoročno vrlo učinkovite.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki