Vjerojatno kada čujete riječ kolagen, prvo što vam padne na pamet je vaša koža i njen zdrav izgled. Istina je da ovaj protein igra ulogu u mladolikosti naše kože, ali također igra ulogu u mnogim drugim procesima.Kolagen je protein i jedan je od glavnih građevnih blokova naše kože sa 75%. Također se nalazi u našim kostima, tetivama i ligamentima.
U našem tijelu postoji oko 28 različitih vrsta kolagena
Glavni tipovi kolagena koji se nalaze u koži su tip I, II i III. Kolagen tipa I nalazi se u koži, noktima, kosi, mišićima, tetivama i kostima. U kostima je kolagen ojačan ionima kalcija kako bi izdržao tjelesnu težinu. Kolagen tipa 2 nalazi se u zglobnoj hrskavici.
Ali iako je toliko važan, ne možemo mjeriti njegove razine. Međutim, možemo razumjeti da se počinju smanjivati kako bismo mogli povećati potrošnju, kaže dr. Elizabeth Bradley, medicinska direktorica Centra za funkcionalnu medicinu klinike Cleveland.
Kako objašnjava, kolagen se smanjuje s godinama, što pridonosi:
- U razvoju bora i opuštanju kože
- U stezanju i slabljenju mišića
- Kod ukočenosti i smanjenja fleksibilnosti tetiva i ligamenata
- U razvoju boli ili osteoartritisa zbog trošenja i habanja zglobne hrskavice
- Kod gastrointestinalnih problema zbog stanjivanja unutarnje stijenke probavnog trakta
Juha od kostiju
Kako je objasnio Dr. Bradley, juha od kostiju sadrži kolagen iz govedine, piletine ili ribe koju sadrži. Kuhanjem kostiju stvara se tekućina intenzivne boje koja se može odmah konzumirati ili koristiti u pripremi raznih jela.
Većina recepata za juhu od kostiju zahtijeva kuhanje na laganoj vatri nekoliko sati. Točno vrijeme ovisi o kosti koju koristimo. Za teletinu, primjerice, obično je potrebno više vremena nego za piletinu ili ribu.
Ako napravite juhu, Dr. Bradley preporučuje da birate kosti iz organskog mesa kako ne bi imale ostatke pesticida ili antibiotika.
Hrana bogata proteinima
Za stvaranje kolagena tijelo kombinira različite aminokiseline. Aminokiseline su građevni blokovi proteina. Stoga, za dovoljno kolagena u vašem tijelu morate jesti hranu bogatu proteinima, kao što su:
- Nemasna govedina
- Piletina
- Riba
- jaja
- Mliječni proizvodi (mlijeko, sir)
- Grah
Za vitamin C
Vitamin C je još jedan važan sastojak za kolagen. Konzumirajte ga od voća i povrća, kao što su:
- Citrusi (npr. naranče, grejpfrut osim ako nisu medicinski kontraindicirani)
- Crvena i zelena paprika
- rajčice
- Tamnozeleno lisnato povrće (brokula, repa, prokulica, itd.)
priče o zdravlju.gr