Orah na privatnoj parceli: kako pravilno uzgajati drvo

Povijesne studije pokazuju da je orah čudesno došao u Aziju prije 40 milijuna godina tijekom formiranja gorskog lanca Fergana. U intermontanskoj depresiji među prvima su se pojavila stabla oraha Juglans Regia, formirajući divlje šume.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, znanstveni agronom i dizajner krajolika, govorila je o sadnji oraha.

Plodovi se šire iz šumskog područja Arslanbob. Vojnici Aleksandra Velikog bili su pojačani njima tijekom azijskih kampanja. Cijenili su nutritivna i jača svojstva orašastih plodova i donijeli ovaj proizvod u Grčku. A odatle su već u doba Petra Velikog sadnice dovezene u ruski botanički vrt. Po tome je i dobio ime.

Za sadnju orašastih plodova odaberite južnu stranu i dodijelite dosta prostora. Svjetloljubiv je, nepretenciozan i raste na mješovitim tlima s dobrom drenažom.

Da bi se mlado stablo brzo ukorijenilo, zasićeno je vodom dva dana. U to vrijeme pripremite rupu promjera 40 cm i dubine 80 cm, ulijte 15 kg humusa, dodajte 60 g fosfornih i 30 g kalijevih gnojiva, promiješajte i ulijte 40 litara vode.

Orah
Fotografija: © Belnovosti

Sadnica se stavlja u sredinu rupe tako da vrat bude u ravnini sa zemljom kada je sadnja završena. Zemlju dobro sabiti da korijenje ne istruli. Oko nje napravite rupu i obilno zalijte. Počevši od treće godine života, gnojidba i složena gnojiva primjenjuju se u jesen. Prije toga tlo lagano otpustite do dubine od 10 cm.

Kad sadnica izraste do mladog stabla, formira se zaobljena, raširena krošnja koja otkriva vrh. U tom slučaju ostavljaju se horizontalne skeletne grane, a slabe i okomite uklanjaju. Dva puta godišnje za prevenciju, stablo oraha treba prskati bakrenim sulfatom i sustavnim lijekovima protiv moljca.

Žetva

Berba se bere u prvoj polovici listopada, kada je kora pukla i potamnila. Da biste to učinili, grane se snažno tresu i orasi padaju.Oni se suše u ventiliranoj prostoriji ili položeni na suncu. Stablo oraha počinje rađati sa 5-7 godina.

Ako se razdoblje plodonošenja ne dogodi dugo, onda se stimulira na nekoliko načina.

Možete uplašiti stablo s učinkom tresenja. U razini koljena udarite po deblu nogom ili čekićem. Tako se uzrokuje stres i pokreće se instinkt samoodržanja stabla, što dovodi do povećanja produktivnosti.

U rano proljeće se u deblo ispod donjih grana zabije zahrđali čavao dezinficiran alkoholom na dubinu od 1 cm. Poslije ljeta obavezno ga izvadite i pokrijte ranu vrtnim lakom. Ova metoda zaustavlja rast i biljka cvjeta.

Krug debla je postavljen od metalnog lima, poliranog do zrcalnog stanja, podijeljenog na dijelove.

Segmenti su fiksirani pod različitim kutovima, dodatno osvjetljavaju krunu. To pomaže drvetu da primi najviše sunčeve svjetlosti tijekom dana i povećava proizvodnju plodova.

Sve ove metode testirane su mnogo puta i zapravo dovode do povećanja prinosa uzgojenog stabla.

Prethodno smo vam rekli kako posaditi šljivu i ubrati bogat urod.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki