Život Bugarke u Australiji

Australija je oduvijek bila primamljiva destinacija i za putovanja i za iseljeništvo – odlična klima, gostoljubivi i tolerantni ljudi, opušten život i osjećaj bezvremenosti! No, koliko god to na prvi pogled izgledalo primamljivo, tamošnji život Bugarina uopće se ne sastoji od surfanja, ispijanja koktela i divljenja ljepoti prirode. Što su prve stvari s kojima se naši sunarodnjaci susreću 15.000 kilometara od kuće, doznat ćete od prve osobe u današnjem materijalu.

Iako je riječ o zemlji koju su izgradili iseljenici, Australci Bugarima pristupaju s određenim nepovjerenjem. Budući da će vjerojatno mnogi za sebe reći “Tako je posvuda”, moramo naglasiti da odnos prema bugarskoj dijaspori nije nimalo osoban. Iznimno je teško ući u australski sustav bez iskustva, pa pronalazak posla može biti prava igra za kidanje živaca. Srećom, postoje načini na koje svaki pridošlica može skupiti bodove kod poslodavca. Volonterski rad je iznimno vrijedan na ovim prostorima, pa ćete osim što ćete obogatiti svoj životopis, moći steći i nova poznanstva (od kojih će vam nedvojbeno trebati kada 3 dana ste udaljeni od svojih najmilijih i prijatelja.) Bez obzira na koje volonterske aktivnosti odlučite sudjelovati, to je mali, ali siguran korak prema zaradi za život.

Goleme udaljenosti također su “veliki zalogaj” za skromnu bugarsku svijest, naviknutu da je sve “na dohvat ruke”. Jedna od prvih stvari koje ćete shvatiti u Australiji je maksima “bez auta je kao bez nogu”. Pa ipak, rijetki su sretnici koji se mogu pohvaliti da do ureda stignu samo s jednim prijevozom. Australci se uglavnom voze do obližnje željezničke postaje kako bi zamijenili praktičnost privatnog automobila za praktičnost vlaka. Dakle, početak drugog radnog dana uključuje oko sat vremena vožnje i prijeđenih 30-ak, ponekad i 50 kilometara.

Nedostatak 24-satnog gospodarstva bio je sljedeći kulturni šok kroz koji sam morao proći. Svi kafići i trgovine striktno zatvaraju svoja vrata u 17 sati, najkasnije u 18 sati. Dakle, vjerojatnost da ćete nakon posla otići u šetnju trgovačkim centrom ili popiti šalicu kave teži nuli. Isto vrijedi i za vikende kada je radno vrijeme svedeno na minimum – razumite rano poslijepodne. Koliko god nam je ova ekonomija čudna, ona i dalje dobro funkcionira i potrebno je samo nekoliko mjeseci da joj se “prilagodimo”. Primjerice, čim se zatvore kafići, počinje radni dan za restorane i pubove.

A kad smo već kod restorana, dolazi zanimljiv trenutak za prosječnog Bugarina, koji je navikao večeru “proći” uz koju čašu vina ili piva. U Australiji se u restoranima rijetko poslužuje alkohol. S druge strane, većina njih dopušta uvoz “diplomanskih” pića izvana. Ti su restorani obično označeni naljepnicom na ulaznim vratima koja kaže “BYO” (Bring Your Own). Željena pića možete nabaviti u najbližoj “buttle shopu”, imajući u vidu da australski zakoni zabranjuju prodaju alkohola nakon 22 sata.

I dok smo još na temi jela i pića, mnogi Bugari su prestravljeni da će ogladnjeti čim kroče u „Donju Zemlju”. Iako Australija nije poznata po svojim tradicionalnim jelima (koja, međutim, trče od morskih delicija “engleski” doručak i čudna smeđa smjesa, konzistencije pekmeza i gorkastog okusa, kojom se mažu naresci), već smo spomenuli da su zemlju izgradili uglavnom emigranti, što utječe na kulinarsku raznolikost. Bićete impresionirani raznolikošću kineskih, japanskih, tajlandskih, italijanskih, srpskih i grčkih restorana. U supermarketima možete lako nabaviti pravi jogurt (Made in Bulgaria!), ali on se uvozi i predstavlja kao grčki proizvodt. Isto vrijedi za sir, kore za pitu i kiseli kupus.

Stoga, ako ste odlučili spakirati kofere za drugi kraj svijeta, budite sigurni da vam nakon početnog šoka uzrokovanog vremenskom razlikom, klimom i udaljenošću od doma, ništa neće nedostajati!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki