Ovo je najbolje vrijeme za prvu jutarnju kavu – kada popiti posljednju kavu dana

Ovo je pravo vrijeme za prvu kavu dana – osiguravate maksimalne koristi s najmanjim utjecajem na živce

Čak će i ljubitelji kave u nekom trenutku svog života pokušati smanjiti količinu koju konzumiraju ako osjete da prekomjernost dovodi do nervoze ili čak problema sa spavanjem. Za one koji traže preporuke od službenih usana, MR Uprava za hranu i lijekove američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) navodi da se do 400 mg kofeina dnevno – 4 do 5 šalica kave – smatra sigurnim za zdrave odrasle osobe. U umjerenim dozama – do 2 šalice – kofein čini da se ljudi osjećaju budnijim i manje umorne.

Prema studiji u New England Journal of Medicine, Sudionici koji su pili toliko kave koliko su željeli spavati u prosjeku 30 minuta manje nego u danima kada su je u potpunosti izbjegavali. “Učinak kofeina na spavanje ovisi o tome kako ga tijelo brzo metabolizira organizacija”Komentirao je prvi autor studije Gregory Marcus, kardiolog i profesor medicine na Sveučilištu u Kaliforniji, San Francisco. Procjenjuje se da bi mogli biti potrebni do deset sati potpuno osloboditi tijelo kofeina.

Međutim, to nije samo količina, već i vrijeme kave U ključnoj ulozi, jer određena vremena mogu maksimizirati svoje koristi za organizaciju.

Fotografija: iStock

Najbolje vrijeme

Između 9.30 sati i 11 sati prije podne je najbolje vrijeme za prvu šalicu kave za kombiniranje najvećih mogućih koristi s najmanje nervoze, tvrde stručnjaci.

Studije pokazuju da razine kortizola – Glavni hormon stresa – viši su kad se probudimo. Slijedom toga, pijenje kave vrlo rano ujutro pojačava ih još više, uz svu štetu to može značiti za naše živce. Iz 2009. godine postoje istraživanja koja pokazuju da se proizvodnja kortizola značajno smanjuje tijekom dana, u 9.30 sati i u 13:00.

Iako je koristan za “probuditi se”, kortizol na povišenim razinama u vrijeme intenzivnog stresa je štetan. Dakle, ako kombinirate već povišeni kortizol s dodatnom dozom kave, tijelo vodite u nepotrebnu reakciju stresa. Ova bi se reakcija mogla ublažiti čekanjem sat vremena ili prije nego što uživate u jutarnjoj kaviKaže Amanda Maucere, nutricionistica specijalizirana za sportsku prehranu na Floridi.

Posljednja šalica kave

Popodnevni čaj umjesto kave nije baš najbolja opcija za one željne malo dodatne energije; iako sadrži četvrtinu kofeina od kave, količina je dovoljna da blokira receptore hormona adenozina i melatonina i tako spava. težak zadatak.

Šest sati prije spavanja Dobro je vrijeme reći “zbogom” kofeinu; to je maksimalno vrijeme koje FDA daje za učinke kofeina da se potpuno istroše. No, postoje i strože smjernice, poput dr. Dierdre Conroya, stručnjaka za spavanje sa Sveučilišta u Michiganu, koji preporučuje prestanak konzumacije kave osam sati prije spavanja.

Meta-analiza iz 2017. otkrila je da ispijanje kave vrlo kasno navečer remeti sporovalni san (SWS),—fazu najduljeg odmora—i smanjuje ukupno vrijeme spavanja. Učinci nedovoljno sna su brojni i uključuju niz zdravstvenih problema, poput bolesti srca, bolesti bubrega, hipertenzije, dijabetesa i pretilosti.

Pročitajte također:

Evo što se mijenja u naše okusne pupoljke kada pijemo kavu – srećom!

Istraživanje: Kava ne uzrokuje aterosklerozu

Trudnoća: Koliko kofeina mama može popiti?

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki