Sigurno ste se barem jednom susreli s mrkvom koja nije baš najatraktivnija: takvo je povrće izuzetno teško pripremiti zbog specifičnih “rascjepa” i grananja.
U idealnom slučaju, mrkve bi trebale ispasti glatke i lijepe.
U pravilu, povrće raste krivo zbog dva glavna čimbenika, kaže Anastasia Kovrizhnykh, stručnjak za internetsku publikaciju BelNovosti, agronom i dizajner krajolika.
Što su oni?
Loše tlo
Ne biste trebali pretpostaviti da se mrkva može klasificirati kao usjevi koji ne zahtijevaju visokokvalitetni hranjivi medij: to je pogrešno mišljenje.
Da bi mrkva rasla lijepo, ukusno i kvalitetno, trebali biste odabrati vrlo hranjivu podlogu koja je unaprijed pripremljena.
Pravilno zalijevanje
Važno je zapamtiti da je povrtlarske kulture potrebno zalijevati samo kada se formira sam plod mrkve. Vlagu je potrebno dodati u dovoljnim količinama.
Ali kada je plod već formiran, preporuča se zaustaviti zalijevanje: u ovom slučaju, plod će se početi rastezati prema dolje u potrazi za vlagom. Kao rezultat toga, on će postati velik i lijep.
Ranije smo razgovarali o tome kako pravilno vapneti tlo.