San: Voće koje će vam pomoći da lakše zaspite

Visokoproteinski i masnoćni zalogaji prije spavanja zahtijevaju ogromne količine energije da se razgrade, pa njihovo izbjegavanje prije spavanja može osigurati bolji san, prema Johns Hopkins Medicine.

Voće se obično ne klasificira kao hrana s visokim udjelom bjelančevina ili masti, ali sadrži veće količine ugljikohidrata i antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala i podržavaju imunološki sustav, izvještava Harvard Health Publishing.

Dok se neki antioksidansi poput glutationa i alfa-lipoične kiseline prirodno pojavljuju u tijelu, drugi antioksidansi poput vitamina E i vitamina C unose se hranom poput voća. Dakle, osim što jedete voće zbog njegovog bogatog izvora antioksidansa, određeno voće zapravo može potaknuti pospanost.

Najbolje voće jesti prije spavanja

Prilikom odabira savršenog voćnog međuobroka prije spavanja važno je imati na umu nekoliko stvari. Prvo ciljajte na grickalice sa visok sadržaj triptofana, naglašava Livestrong. Triptofan je posebno važan jer je esencijalna aminokiselina odgovorna za izgradnju proteina i kemikalije serotoninakoji regulira tjelesno raspoloženje i san, objašnjava WebMD. Voće koje je bogato triptofanom je, između ostalog, banane i suhe datulje.

Drugo, dobro je izabrati voća na temelju sadržaja šećera — što bi moglo biti najvažnije za svakoga tko pokušava spriječiti debljanje i za one koji boluju od dijabetesa, izvještava Livestrong. Međutim, ako vas to brine, birajte voće s niskim glikemijskim indeksom i pazite na veličinu porcije.

Voće i hrana koja potiče san

Naravno, možete u potpunosti preskočiti voće i odlučiti se za drugu hranu koja podiže serotonin kao sirthe jajathe zobthe orašasti plodovithe Sjemenke bundevethe tofu i sojaizvještava WebMD

Kad su u pitanju grickalice prije spavanja, dobro je pravilo da budete selektivni nutritivno bogatu hranu umjesto jako prerađene hrane s visokim udjelom rafiniranog šećera i masti.

ygeimou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki