Pozornost ljetnih stanovnika usmjerena je na stanje sadnica. Na prvom mjestu su velebilje – rajčica, paprika, patlidžan. Sadnice krastavaca nisu ništa manje zahtjevne.
Mnogi ljudi radije siju sjeme izravno u tlo, želeći na taj način izbjeći probleme s sadnicama krastavaca.
Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner krajobraza, ispričala je što je sprječava u uzgoju zdravih sadnica krastavaca.
Greška jedan: temperatura
Sjeme krastavca klija na temperaturi od 20-23 stupnja Celzijusa. Razina ne veća od 28-30 stupnjeva smatra se prihvatljivom.
Ako je viši, sadnice će se početi istezati. Također, ne zaboravite na razlike u temperaturi zraka između dana i noći.
Druga pogreška: klijanje
Kada klijate sjeme krastavaca za sjetvu, nema potrebe čekati duge klice. Zbog toga buduće sadnice postaju slabe. Opasno je i pregrijavanje sjemena.
Pogreška tri: slijetanje
Gusta sadnja u tijesnim posudama sigurno će utjecati na kvalitetu sadnica.
Krastavcima je potrebno puno prostora za razvoj korijenskog sustava.
Četvrta pogreška: hranjenje
Pažljivo odaberite gnojidbu i dozu. Gnojiva ne bi trebala uzrokovati obilan rast zelene mase.
Greška pet, vrijeme
Pridržavajte se datuma sjetve i pravovremeno posadite krastavce u zemlju ili staklenik. Mlade ili stare sadnice se jednostavno ne mogu ukorijeniti nakon presađivanja.
Ranije smo vam rekli bez kojih gnojiva ne možete u proljeće.