Parabola o sretnoj obitelji




Foto: iStock/Gulliver

U jednom selu živjela je sretna obitelj. Svi su se čudili ovo dvoje supružnika, jer su dugo bili u braku, ali se ipak izdaleka činilo da žive u slozi i razumijevanju. Jednom je mladić sreo sretnog muža i upitao ga:

– Kažu da ste vi i supruga zajedno dugi niz godina. Koja je tajna vašeg sretnog braka?

– Dođi u moju kuću i razumjet ćeš! – pozvao ga je čovjek.

Njih su se dvoje uputili prema kući sretnih supružnika i ušli unutra. Dočekala ih je nasmijana i ozarena starica. Muž ju je odmah pozvao:

– Hajde, dušo, napravi si nevjerojatan kolač!

– Smjesta! – složi se žena.

– I dodao još borovnica – dodao je suprug.

Nedugo zatim torta je bila gotova i čovjek je ponovno naručio:

– Sad izađi van i počasti time nekog beskućnika!

– Naravno! – prihvati opet domaćica.

Čim je gost sve to vidio ostao je šokiran. Nije mogao vjerovati kako je ova žena izvršavala sve naredbe svoga muža i nikad mu nije proturječila. Odlučio je da će, kad dođe kući, pokušati isto.

Čim je ugledao svoju ženu, rekao je:

– Dušo, pripremi slatkiše!

– Nemoj da ludiš! Hladnjak je pun hrane. Nemam vremena kuhati! – mucala je njegova žena.

Nakon što se dogodilo, mladić se vratio mužu sretne obitelji i upitao ga:

– Zašto ti žena sa smiješkom ispunjava svaku želju, a moja ne želi ni čuti za moje zahtjeve?

– Odgovor je vrlo jednostavan – jer vam nedostaje međusobnog poštovanja. Da biste primali, morate i davati. Pokušajte je prvo razveseliti i vidjet ćete da rezultat neće kasniti.

Riječi starijeg čovjeka dojmile su se mlađeg. Vratio se pješice do svoje kuće i na putu je ugledao prekrasan ružičnjak. Prisjetio se kako je na početku braka svojoj dragoj često darivao cvijeće i darove, no u posljednje vrijeme nije se zbog njega osjećala nimalo posebno.

Ubrao je ružu i otišao kući. Njegova žena je upravo otišla u krevet, a on je ostavio cvijet pored nje. Sljedećeg jutra razodjenuo se uz miris slasnih palačinki. Prvi put nakon godina čekala ga je supruga s doručkom i poljupcem. Od tog trenutka, suprug je napravio još iznenađenja za svoju voljenu, a ona ga je zauzvrat razmazila.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki