Virolog je objasnio koliko će vremena trebati da se koronavirus vrati

Koronavirus će izazvati valove morbiditeta u iduće dvije godine, prognozirao je to voditelj laboratorija za proliferaciju stanica na Institutu za molekularnu biologiju V. A. Engelhardta, virusolog, doktor bioloških znanosti Petar Chumakov.

U budućnosti, prema riječima stručnjaka, naglasak više neće biti na virusu, jer se infekcija neće moći razlikovati od obične prehlade.

Nema ništa opasno jer je bolest uzrokovana sadašnjim sojem slabo patogena. Sada je to isto kao obična prehlada. Ali i dalje ćemo vidjeti nekoliko valova pobolijevanja. Eho će ostati još dvije godine i onda ga neće prijaviti jer nema smisla. To je samo još jedan uzročnik prehlade, a ima ih mnogo, tako da nema smisla naglašavati da je u pitanju Covid”, rekao je Čumakov.

“Prljava lista” hrane koju svi jedemo i koja je puna pesticida

Upozorio je da imunitet na koronavirus pruža samo kratkotrajnu zaštitu od bolesti, a od prethodnog vala prošlo je nekoliko mjeseci. Osim toga, sada su se pojavile nove mutacije virusa, tako da on djelomično izbjegava imunitet formiran u prethodnom valu morbiditeta.

Dr. Radin Tsonev: Ne postoji aspirin bezopasan za želudac

Ranije je Rospotrebnadzor upozorio da je nova varijanta koronavirusa “pirol” zaraznija i ima nekoliko mutacija u usporedbi s prethodno identificiranim varijantama soja “omikron”. Prema riječima stručnjaka, lijekovi za cijepljenje stvoreni za Omicron također će biti učinkoviti u borbi protiv nove varijante koronavirusa.

S druge strane, virusolog Sergej Netesov rekao je da je posebnost novog soja infekcije koronavirusom Pirola kašalj. Blage oblike bolesti karakteriziraju curenje nosa i zimica, dodao je. Soj može biti zarazan čak i za one koji su ranije imali COVID-19. Kako biste se zaštitili, virolog je savjetovao nošenje maski.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki