Foto: iStock/Gulliver
Svi žudimo za toplom i ukusnom hranom tijekom hladnih zimskih mjeseci. Tada našem tijelu treba više vitamina i namirnica veće kalorijske vrijednosti kako bi tjelesnu temperaturu moglo održati na normalnoj razini. foodpanda, napravila je ljestvicu 10 najomiljenijih namirnica koje se konzumiraju zimi.
1. Juha
To je najpoželjnije jelo koje se naručuje i priprema tijekom zimskih mjeseci. Na vrhu je pileća juha, a slijedi juha od graha.
2. Svinjska rebra
Svinjetina je definitivno jedna od onih koje se najviše jede. Drugo mjesto na ljestvici su svinjska rebra.
3. Svinjski kotleti
Tko ne voli mekane svinjske kotlete s crnim vinom? Očekivano, plasirali su se u Top 3.
4. Krumpir
Zimi se povećava i konzumacija krumpira, osobito kuhanog ili pirjanog s koprom i češnjakom. Zauzimaju počasno 4. mjesto.
5. Svinjetina sa kupusom
Kiseli kupus vole svi. Domaća ili kupljena, neizostavno je prisutna na zimskom stolu iu pripremi slasnih manđa. Jedna od njih je svinjetina sa kupusom.
6. Sarmi
Zimi se jedu sarme od kupusa, koje su dio tradicionalne bugarske i azijske kuhinje. U posljednje vrijeme spremaju se i posne sarme.
7. Kiseli krastavac
Zimi dolazi do pada konzumacije svježeg povrća i to je normalno, jer svježeg nema. Iz tog razloga, kako vrijeme zahladi, ljudi pripremaju zimske salate.
8. Kačamak
Ovo je tradicionalno bugarsko jelo koje se može jesti s raznim dodacima. Najpopularnija vrsta je sa sirom, žutim sirom i maslacem.
9. Kaverma
Ovo je tursko jelo koje je trajno ugrađeno u domaću kuhinju. Priprema se od mesa sa začinima i povrćem, pečenog u tepsiji.
10. Krvarenje
To je vrsta kobasice koja se pravi od svježe cijeđene životinjske krvi i različitih vrsta mesa. Konzumira se pečena ili kuhana u raznim jelima.